Γερμανία: Συγκρούσεις ανάμεσα σε αριστερούς διαδηλωτές και την αστυνομία

Έπειτα από συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες, Σάββατο, ανάμεσα σε αριστερούς διαδηλωτές και την αστυνομία, η ανατολικογερμανική πόλη της Λειψίας απαγόρευσε διαδήλωση η οποία είχε ανακοινωθεί για απόψε

«Ο λόγος για την απαγόρευση αυτή είναι η χθεσινοβραδινή εμπειρία», δήλωσε εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών απαντώντας σε ερώτηση του Γερμανικού Πρακτορείου.

propoli

Αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών ταραχών που σημειώθηκαν στο νότιο τμήμα της Λειψίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν σχεδόν 30 άτομα με κατηγορίες για σοβαρή διατάραξη της ειρήνης.

Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, η απαγόρευση της διαδήλωσης βασίζεται σε μια γενική διαταγή που ισχύει για χθες, Σάββατο, και σήμερα.

Βάσει της διαταγής αυτής απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη μακροχρόνια ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε από δικαστήριο της Δρέσδης σε αριστερό φοιτητή επειδή ηγήθηκε μιας ομάδας που διαπιστώθηκε ότι είχε πραγματοποιήσει βίαιες επιθέσεις εναντίον ανθρώπων, τους οποίους θεωρούσε δεξιούς ακτιβιστές.

Ο 28χρονος, ο οποίος ζει στη Λειψία, και άλλοι συγκατηγορούμενοί του καταδικάσθηκαν την περασμένη Τετάρτη για βίαιες ενέργειες.

Στη συνέχεια υπήρξαν εκκλήσεις για διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα. Το επίκεντρο της κινητοποίησης ήταν η Λειψία. Η διαδήλωση που είχε ανακοινωθεί για απόψε στρεφόταν κατά της αστυνομικής βίας.

Δύο περιφερειακοί βουλευτές του κρατιδίου της Σαξονίας, όπου βρίσκεται η Λειψία, χαρακτήρισαν την απαγόρευση «σκανδαλώδη».

«Ήδη χθες, βασικά δικαιώματα ανεστάλησαν. Απευθύνουμε έκκληση στο δήμαρχο και την ηγεσία της αστυνομίας να μην συνεχίσουν να κάνουν την πόλη της Λειψίας μια ζώνη χωρίς θεμελιώδη δικαιώματα», δήλωσαν σήμερα οι Γιουλιάνε Νάγκελ και Μάρκο Μπέμε του κόμματος Die Linke (Η Αριστερά).

Δείτε επίσης: Νότια Αφρική: Η έκθεση για τη φερόμενη ρωσική συμφωνία όπλων αναμένεται σε δυο μήνες

Loading