H ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων έχουν προφανώς συμφωνήσει να συναντηθούν λόγω της αποτυχίας του εμβολιασμού μετά από ανάλογο αίτημα ορισμένων πρωθυπουργών.
Αυτή η «διάσκεψη κορυφής για το εμβόλιο» θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα, αναφέρει η ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων «Business Insider».
Αρκετοί σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί κρατιδίων ζήτησαν πρόσφατα να γίνει βραχυπρόθεσμα μια συνάντηση μεταξύ της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των ομοσπονδιακών κρατιδίων, εκπροσώπων της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών για να συζητηθεί ένα αξιόπιστο σχέδιο εμβολιασμού στην Γερμανία για τους επόμενους μήνες. Εν τω μεταξύ έχει προσχωρήσει στην ιδέα και ο χριστιανοδημοκράτης (CDU). Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
Η προγραμματιζόμενη συνάντηση δεν θα αφορά (πάντως) στην παράταση του lockdown ή στους κανόνες αντιμετώπισης του κορονοϊού, αλλά αποκλειστικά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με το “Business Insider”, διάσκεψη της καγκελαρίου και πρωθυπουργών των κρατιδίων κατά την οποία θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το lockdown θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 9 ή 10 Φεβρουαρίου.
Η χώρα θα απαγορεύσει την είσοδο ταξιδιωτών από τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική εξαιτίας φόβων για τα πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού
Η Γερμανία ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ απαγορεύσεις εισόδου για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανια, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική για να περιορίσει την εξάπλωση των πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που είναι διαδεδομένα στις χώρες αυτές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
«Για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό μας, δεν θα πρέπει να υπάρχουν είσοδοι από περιοχές όπου αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού είναι ευρέως διαδεδομένα», δήλωσε ο Ζεεχόφερ στο περιθώριο μιας συνεδρίασης με τους ομολόγους του της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το Βέλγιο έχει ήδη απαγορεύσει στους κατοίκους του να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό μέχρι τον Μάρτιο για να καταπολεμήσει την εξάπλωση των πιο μεταδοτικών στελεχών του κορονοϊού, όμως άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρίπτουν ριζικά μέτρα, όπως απαγορεύσεις ταξιδιών ή εισόδου.
Ο Ζεεχόφερ τόνισε ότι η Γερμανία θα προχωρήσει με τα σχέδιά της ακόμη κι αν η ΕΕ ως σύνολο δεν συμφωνήσει σε τέτοια μέτρα.
«Δεν αναμένουμε ότι θα έχουμε σύντομα μια ευρωπαϊκή λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, έτσι ετοιμάζουμε εθνικά μέτρα», δήλωσε.
Η μεταφορά αγαθών και ιατρικών εφοδίων δεν θα επηρεασθεί από τους περιορισμούς που συζητούνται στην κυβέρνηση του Βερολίνου, σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε την Ιαπωνία από τον κατάλογο των χωρών από τις οποίες οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκέπτονται την ΕΕ χωρίς περιορισμούς που σχετίζονται με την Covid-19, όπως καραντίνες ή υποχρεωτικά τεστ.
Μετά τις αλλαγές, ο κατάλογος θα αποτελείται από επτά χώρες, την Αυστραλία, την Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη.
Παρά το γεγονός ότι η Κίνα περιλαμβάνεται στον κατάλογο, τα ταξίδια από εκεί θα επιτραπούν μόνο αν οι κινεζικές αρχές επιτρέψουν επίσης την είσοδο επισκεπτών από την ΕΕ. Η απαίτηση της αμοιβαιότητας δεν εφαρμόζεται όσον αφορά τις άλλες χώρες του καταλόγου.
Επίσης ο κατάλογος χρησιμεύει μόνο ως σύσταση για τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς. Κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να θέσει τους δικούς της κανόνες.
Πηγή: Business Insider