Αισιόδοξοι οι Γερμανοί ότι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον χειμώνα
Καλά νέα για τα αποθέματα φυσικού αερίου: πλησιάζουν τον στόχο του 95% για τον Νοέμβριο. Την ίδια ώρα όμως οικογένειες με παιδιά πιέζονται έντονα ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
Με δεδομένο ότι το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά στη Γερμανία, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι το πόσο εύκολα μπορεί να βγει ο χειμώνας. Μέχρι στιγμής τα νέα είναι πολύ καλά για τη Γερμανία αφού σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία υπάρχει απόθεμα που φτάνει στο 90%. Το γεγονός ότι έχει φτάσει σε τέτοιο ποσοστό είναι πάρα πολύ καλό, αφού ο στόχος είναι να φτάσει στο 95%.
Όπως φαίνεται λοιπόν δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σχετικά με την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες. Μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και το Βέλγιο. Μέσα στο 2023 μάλιστα θα αρχίσουν να λειτουργούν οι δύο πρώτοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Βόρεια Θάλασσα.
Επανεξετάζει το υπ. Ενέργειας την εισφορά φυσικού αερίου;
Ο αντικαγκελάριος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας κ. Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι η χώρα του θα μπορέσει να βγει χωρίς κανένα πρόβλημα από τον δύσκολο χειμώνα σχετικά με την ενέργεια. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρξει θέμα επιβολής έκτακτης εισφοράς για το φυσικό αέριο, που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις επρόκειτο να ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου.
Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Πράσινος υπουργός σκέφτεται να επαναφέρει το καθεστώς της εισφοράς, η οποία θα λειτουργήσει εις βάρος των καταναλωτών και προς όφελος των προμηθευτών φυσικού αερίου, λόγω της εξεταζόμενης κρατικοποίησης της Uniper.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που ανατρέπει ενδεχομένως τα δεδομένα και η οποία δεν είχε ληφθεί υπόψιν πριν από μερικούς μήνες, όταν είχε αποφασιστεί το πρώτο πακέτο διάσωσης του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού και βασικού προμηθευτή της χώρας με φυσικό αέριο, της Uniper.
Δείτε επίσης: Συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου: «Την επόμενη εβδομάδα οι παρεμβάσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης»