Για λύση στο μεταναστευτικό με «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» έκανε λόγο ο Όλ. Σολτς μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο

Για λύση στο μεταναστευτικό με «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» έκανε λόγο ο Όλ. Σολτς μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο

Για λύση στο μεταναστευτικό με «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» έκανε λόγο ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει μία λύση που θα ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά δεν θα είναι επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος αυτή η αλληλεγγύη. Αγωνίζομαι αυτές τις προόδους που πετύχαμε στο σύστημα ασύλου να τις ολοκληρώσουμε πριν από τις ευρωεκλογές και ήταν επίπονη προσπάθεια αυτή στο Συμβούλιο. Ήταν πολύ σημαντική η δική σας συμφωνία πριν από έναν μήνα προς την κατεύθυνση αυτή. Τώρα, θα πρέπει με κάθε δύναμή μας να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια και τη φέρουμε σε πέρας», ανέφερε ο κ. Σολτς.

Ο Γερμανός Καγκελάριος συμπλήρωσε ότι το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς η ΕΕ να απεμπολήσει τις αξίες της.

«Μπορούμε καλύτερα να αξιοποιήσουμε το εξής. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης χρειαζόμαστε επειγόντως εργατικά χέρια και από τρίτες χώρες. Εάν δημιουργήσουμε τέτοια νόμιμη μετανάστευση, τακτοποιημένη και με συμφωνία επανεισδοχής εκείνων των πολιτών που δεν επιτρέπεται να μείνουν, τότε αυτό είναι αμοιβαία επωφελές. Επίσης εδώ χρειαζόμαστε και μέτρα για αποτελεσματική προστασία και φύλαξη των συνόρων, όπως συμφωνήσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο. Έτσι αυξάνεται η αποδοχή μιας πολιτικής μετανάστευσης, ευφυούς συντεταγμένης και ελεγχόμενης», επισήμανε.

Παράλληλα, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στη λήψη περισσότερων αποφάσεων στο Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία στην εξωτερική πολιτική και στα φορολογικά ζητήματα.

«Προς την κατεύθυνση αυτή θα εξακολουθώ να προσπαθώ να πείσω και πραγματικά σας είμαι ευγνώμων για την ευρεία υποστήριξη από τις δικές σας γραμμές και θέλω να πω στους σκεπτικιστές: η ομοφωνία, το 100% δεν σημαίνει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση. Το αντίθετο. Ακριβώς η αναζήτηση και η επιδίωξη και μέσα από αντιπαράθεση πλειοψηφιών και συμμαχιών μάς χαρακτηρίζουν ως δημοκράτες», τόνισε και εστίασε επίσης στον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου στο εσωτερικό της ΕΕ.

Όσον αφορά στην Ουκρανία, ο Γερμανός Καγκελάριος υπογράμμισε ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Τέλος, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι «κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στην εποχή κατά την οποία ίσχυε στην Ευρώπη το δίκαιο του ισχυρού, όταν τα μικρά κράτη έπρεπε να υποτάσσονται στα μεγάλα, όταν η ελευθερία ήταν προνόμιο των λίγων και όχι βασικό, θεμελιώδες δικαίωμα όλων. Η δική μας ΕΕ, με την πολυμορφία, είναι η καλύτερη εξασφάλιση ότι δεν θα επιστρέψει αυτό το παρελθόν και γι’ αυτό το μήνυμα της σημερινής 9ης Μαΐου δεν είναι αυτό που ακούγεται από την Μόσχα, αλλά το δικό μας μήνυμα είναι το εξής: Το παρελθόν δεν πρόκειται να θριαμβεύσει σε βάρος του μέλλοντος. Το μέλλον, το δικό μας μέλλον, είναι η ΕΕ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Στήριξη του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Ρωσία: «Θα κυριαρχήσει στον κόσμο»

Loading

Play