Γκουτέρες: «Καμία δικαιολογία για τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων»

«Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία» που επιβάλλεται από το Ισραήλ στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος υφίσταται «αδιανόητα» δεινά, κατήγγειλε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η αλήθεια είναι πως τίποτε δεν δικ justificationολόγει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού, την οποία παρακολουθούμε με δραματικό τρόπο στη Γάζα», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, αναφερόμενος στους θανάτους, στις καταστροφές, στον λιμό και στις ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής υπό πολιορκία.

Την 7η Οκτωβρίου 2023, μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εξαπέλυσαν έφοδο σφοδρότητας άνευ προηγουμένου από τη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, με τουλάχιστον 41.226 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δεν έχει πάψει να αξιώνει άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ οι έμμεσες διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για την αποτυχία των συνομιλιών.

«Όσον αφορά τους θανάτους αμάχων, είναι «απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει λογοδοσία», επεσήμανε ο Γκουτέρες, τονίζοντας την ανάγκη για υπευθυνότητα και από τις δύο πλευρές.

Σχολιάζοντας τη στρατηγική της Χαμάς και την αντίδραση του Ισραήλ, επεσήμανε ότι η απουσία πολιτικής λύσης συνδέεται άρρηκτα με τη μόνιμη άρνηση της λύσης των δύο κρατών. «Αυτό που μετράει είναι τα δεινά των ανθρώπων», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, επισημαίνοντας τις συνέπειες των παράνομων ενέργειών στο πεδίο.

Αναφορικά με τις επικρίσεις για την ανικανότητα του ΟΗΕ να επέμβει, τόνισε ότι ευθύνη φέρουν τα κράτη μέλη, ειδικά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχουν την εξουσία να πάρουν αποφάσεις.

«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στους πολέμους, όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε την εξουσία, μερικές φορές ούτε καν τους πόρους, για να το κάνουμε», κατέληξε.

©

Loading