Γκουτέρες: Μία απάντηση που θα περιλαμβάνει την αναπηρία, πρέπει να καθοδηγείται από τα ίδια τα άτομα με αναπηρία

«Στη Διεθνή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ημέρα ας δεσμευτούμε να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο, χωρίς διακρίσεις και δίκαιο μέλλον για όλους, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω» προτρέπει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Εξίσου, ο κ. Γκουτέρες απευθύνει έκκληση σε όλα τα κράτη να υλοποιήσουν πλήρως τη Συνθήκη για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, να αυξήσουν την προσβασιμότητα και να καταργήσουν τα νομικά, κοινωνικά, οικονομικά και τα άλλα εμπόδια με την ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των οργανώσεων που τους εκπροσωπούν.

propoli

Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να γίνουν πραγματικότητα τα δικαιώματα, οι δυνατότητες και οι ηγετικές ικανότητες των ατόμων με αναπηρία, τονίζει πως θα αποτελέσει παράγοντα προόδου του κοινού μέλλοντός μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει πως «χρειαζόμαστε τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία για να πετύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» και προσθέτει: «Σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με αναπηρία και οι οργανώσεις τους αναλαμβάνουν δράση για να κάνουν πραγματικότητα την ακόλουθη έκκληση: “Τίποτα για μας, Χωρίς Εμάς”».

Εν συνεχεία, ο γ.γ. του ΟΗΕ αναδεικνύει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στα άτομα με αναπηρία. «Η πανδημία COVID-19 έχει φανερώσει τα συνεχή εμπόδια και τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν τα 1 δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρία, που είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν χτυπηθεί πιο σκληρά από την πανδημία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπογραμμίζει πως μία απάντηση που θα περιλαμβάνει την αναπηρία πρέπει να καθοδηγείται από τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, να ενισχύει τη συνεργασία, να αντιμετωπίζει την αδικία και τις διακρίσεις, να ενισχύει την πρόσβαση στην τεχνολογία και να ενισχύει τους θεσμούς ώστε να δημιουργήσουν έναν περισσότερο προσβάσιμο και βιώσιμο κόσμο μετά την πανδημία.

Δείτε επίσης: Πρόεδρος Μποτσουάνας: Κάποιοι διπλωμάτες, φορείς της Omicron, ήρθαν από την Ευρώπη (vid)

Loading