Google: «Κανένα σχέδιο» λανσαρίσματος μηχανής αναζήτησης για Κίνα

Google: «Κανένα σχέδιο» λανσαρίσματος μηχανής αναζήτησης για Κίνα

Η Google «δεν έχει σχέδια» να λανσάρει εκ νέου μηχανή αναζήτησης στην Κίνα, αν και συνεχίζει να εξετάζει την ιδέα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Σούνταρ Πιτσάι, απαντώντας σε ερωτήσεις επιτροπής του Κογκρέσου την Τρίτη, στο πλαίσιο των ελέγχων που γίνονται πάνω στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Αμερικανοί πολιτικοί και εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν εκφράσει επανειλημμένα προβληματισμούς σχετικά με το αν η εταιρεία επιλέξει να συμμορφωθεί στους κανόνες λογοκρισίας και παρακολούθησης του Ίντερνετ που ισχύουν στην Κίνα, εάν εισέλθει εκ νέου στην αγορά μηχανών αναζήτησης της χώρας, από την οποία είχε εξέλθει χρόνια πριν.

Γενικά είναι γνωστό πως η εταιρεία αναζητεί τρόπους επιστροφής στη Λαϊκή Δημοκρατία, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών smartphone στον κόσμο.

«Δεν υπάρχουν σχέδια»

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια να λανσάρουμε μηχανή αναζήτησης στην Κίνα» είπε ο Πιτσάι, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ωστόσο πως, εσωτερικά, η Google έχει αναπτύξει και εξετάσει πώς θα έμοιαζε κάτι τέτοιο.

«Είχαμε το project να τρέχει για λίγο. Σε κάποια φάση, είχαμε πάνω από 100 άτομα να δουλεύουν σε αυτό, από όσο γνωρίζω» δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν συζητήσεις με την κινεζική κυβέρνηση και δεσμευόμενος για απόλυτη διαφάνεια στο συγκεκριμένο θέμα, εάν η εταιρεία αποφασίσει να διαθέσει προϊόντα αναζήτησης στην Κίνα.

Σε επιστολή του τον Αύγουστο σε Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, ο Πιτσάι είχε πει πως μια τέτοια μηχανή αναζήτησης θα έδινε «μεγάλα οφέλη», μα ήταν ασαφές εάν η εταιρεία θα λάνσαρε μια τέτοια υπηρεσία εκεί.

Οι προβληματισμοί των Ρεπουμπλικανών

Μεγάλο μέρος της ακρόασης επικεντρώθηκε επίσης στους προβληματισμούς των Ρεπουμπλικανών σχετικά με το αν τα αποτελέσματα των αναζητήσεων μεροληπτούν σε βάρος των συντηρητικών, και εάν η εταιρεία είχε επιδιώξει να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016.

Ο Πιτσάι δήλωσε πως η μηχανή αναζήτησης βοηθά τους χρήστες να εγγραφούν για να ψηφίσουν ή να βρουν πού ψηφίζουν, αλλά απέρριψε τους ισχυρισμούς πως η εταιρεία πλήρωσε για τη μεταφορά Λατίνων ώστε να ψηφίσουν σε κάποιες πολιτείες.

Για τη… λέξη κλειδί του Τραμπ

Επίσης, απέρριψε κατηγορηματικά τα περί μεροληψίας και σχετικού «προγραμματισμού» των αλγορίθμων, ενώ, όπως αναφέρει το BBC, ερωτηθείς γιατί εμφανίζεται η φωτογραφία του προέδρου Τραμπ όταν γράφει κανείς «ηλίθιος» (idiot) στην αναζήτηση για εικόνες, εξήγησε πως γίνεται αντιστοίχιση των λέξεων-κλειδιών με δισεκατομμύρια σελίδες και ακολουθεί αξιολόγηση με βάση σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων και το πώς χρησιμοποιούν τη λέξη άλλοι χρήστες.

Loading

Play