Guardian: Ο Μητσοτάκης έκανε δυνατό ξεκίνημα

Guardian: Ο Μητσοτάκης έκανε δυνατό ξεκίνημα

«Κυριάκος Μητσοτάκης: ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει βάλει τις μηχανές στο φουλ», σχολιάζει η Ελένα Σμιθ σε άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα Guardian, στο οποίο η δημοσιογράφος τονίζει ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε παλαιούς πολιτικούς, τεχνοκράτες και μεταρρυθμιστές για να ηγηθούν της πρώτης μεταμνημονιακής κυβέρνησης.

Ήδη την προηγούμενη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει καλοκαιρινή ανάπαυλα για το κοινοβούλιο: δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και νομοσχέδια πρέπει να καταρτιστούν.

Την Τετάρτη συνεδρίασε το νέο υπουργικό συμβούλιο με τη φιλοσοφία της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να καθίσταται ακόμη πιο ξεκάθαρη, τονίζει η Σμιθ: οι υπουργοί όχι μόνο θα θέτουν στόχους, αλλά θα ελέγχεται και η πρόοδός τους.

Σε μια εποχή που το φαίνεσθαι είναι το παν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας πρώην τραπεζίτης, έχει κάνει τα πάντα για να δώσει έναν νέο τόνο έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια συχνά επεισοδιακής διακυβέρνησης από τον αριστερό προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.

Για πολλούς, επισημαίνει η Σμιθ, το νέο στυλ δεν είναι μόνο συμβολικό. Η πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα θεωρείται η αρχή μας νέας εποχής, το πέρασμα του ψυχολογικού ορίου έπειτα από μια δεκαετή ύφεση εξαιτίας της λιτότητας, προγραμμάτα διάσωσης, ακραία κόμματα και μίας παρά λίγο χρεοκοπίας.

«Είναι σχεδόν σαν να θέλει να κυβερνήσει την Ελλάδα σαν ένα επιχειρηματικό πρότζεκτ, με τον κίνδυνο να προσβάλει κάποιους από την παλαιά φρουρά στο κόμμα του», σχολιάζει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής μιλώντας στην Ελένα Σμιθ.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από μια ισχυρή πολιτική δυναστεία, επισημαίνει η αρθρογράφος του Guardian, η άνοδός του δεν ήταν προδιαγεγραμμένη. Μόλις το 2004 ασχολήθηκε με την πολιτική και το 2015 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αν και θεωρούνταν αουτσάιντερ.

«Αρχικά οι δημοσκοπήσεις δεν τον εμφάνιζαν καθόλου ψηλά», δήλωσε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλύσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη εκείνη την εποχή. «Κέρδισε απλώς επειδή ήταν επίμονος, συστηματικός και εθισμένος στη δουλειά, αρετές τις οποίες έχει πλέον μεταφέρει και στο κόμμα», συνέχισε.

Σύντομα μετά την εκλογή του μετέφερε τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας από ένα κτίριο όπου το ενοίκιο ήταν 98.000 ευρώ στην Πειραιώς όπου το ενοίκιο κοστίζει μόνο 9.800 ευρώ, σημειώνει η Σμιθ.

Με αντίστοιχες τεχνικές, υποστηρίζουν οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη, θα προσπαθήσει να μεταμορφώσει την Ελλάδα, μια χώρα που εξακολουθεί να αντιστέκεται στην αλλαγή.

«Φιλοσοφία του είναι ο φιλελεύθερος προοδευτισμός. Πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, την υγειονομική κάλυψη για όλους, και σε υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες, αλλά παράλληλα στη δημιουργικότητα της αγοράς», επισημαίνει ο Παύλος Ελευθεριάδης καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Η σκέψη του και οι ευαισθησίες του ανήκουν περισσότερο στο κέντρο παρά στη δεξιά. Είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί, να καινοτομήσει, να αναλάβει ρίσκα», τονίζει ο ίδιος.

«Σκέφτεται στρατηγικά (…) αυτό που κατάφερε με την κυβέρνησή του ήταν μια δύσκολη ισορροπία», προσθέτει ο Ελευθεριάδης. «Χρειάστηκε να αναμίξει γνωστούς και δημοφιλείς πολιτικούς με άγνωστους τεχνοκράτες, οι ειδικές γνώσεις των οποίων θα του επιτρέψουν να είναι πιο αποτελεσματικός και πιο επικεντρωμένος σε συγκεκριμένες πολιτικές».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ..

Loading

Play