H υπογραφή της εξομάλυνσης σηματοδοτεί μια «μαύρη μέρα» για τον αραβικό κόσμο

H υπογραφή της εξομάλυνσης σηματοδοτεί μια «μαύρη μέρα» για τον αραβικό κόσμο

H υπογραφή αύριο, Τρίτη, της συμφωνίας εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν θα σηματοδοτήσει μια “μαύρη μέρα” στην ιστορία του αραβικού κόσμου, δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο μοναρχιών του Κόλπου και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να υπογράψουν αύριο στην Ουάσινγκτον, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών αυτών κρατών και του εβραϊκού κράτους.

Οι Παλαιστίνιοι, από την Παλαιστινιακή Αρχή μέχρι τους ισλαμιστές της Χαμάς καταδίκασαν τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την συγκεκριμένα “πισώπλατες μαχαιριές” εκ μέρους των χωρών αυτών που κατηγορούνται ότι σύναψαν συμφωνία με το Ισραήλ χωρίς προηγούμενη επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

“Αύριο, θα είμαστε μάρτυρες μιας μαύρης μέρας στην Ιστορία του αραβικού έθνους, μιας ήττας των θεσμών του Αραβικού Συνδέσμου, που δεν είναι πια ενωμένοι, αλλά διχασμένοι”, δήλωσε σήμερα ο Στάγεχ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής.

“Η ημέρα αυτή θα προστεθεί στο χρονοδιάγραμμα της παλαιστινιακής μιζέριας και θα καταγραφεί ως η ημέρα της αραβικής διάσπασης”, δήλωσε. Πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή σκοπεύει να “διορθώσει” τη σχέση της με τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος δεν κατήγγειλε την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των δυο μοναρχιών του Κόλπου.

Οι Παλαιστίνιοι κάλεσαν σε διαδηλώσεις αύριο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτό το σχέδιο και κάλεσαν τις αραβικές χώρες “να μην μετάσχουν στους εορτασμούς” της Τρίτης στην Ουάσινγκτον.

Ο Νετανιάχου, που φθάνει αύριο στην αμερικανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις “ιστορικές ειρηνευτικές συμφωνίες” με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, χώρες με τις οποίες το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ σε πόλεμο.

Loading

Play