Οι αρχές του Παναμά θα επιτρέψουν την ανάπτυξη στοιχείων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε περιοχές που γειτονεύουν με τη Διώρυγα, σύμφωνα με την διμερή συμφωνία που δημοσιοποιήθηκε χθες από την παναμαϊκή κυβέρνηση. Η εγκατάσταση μόνιμων στρατιωτικών βάσεων αποκλείεται, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν πρόσβαση σε τοποθεσίες για εκπαίδευση και ανθρωπιστικές δραστηριότητες.
Η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων προκαλεί ανησυχίες στη χώρα, καθώς ανακαλεί μνήμες από την εποχή των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, προτού η Διώρυγα παραχωρηθεί στη δικαιοδοσία των παναμαϊκών αρχών το 1999. Η συμφωνία, με τριετή ανανεώσιμη ισχύ, διευκρινίζει ότι οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία του παναμαϊκού κράτους.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου ότι οι γυμνάσια των στρατών των δύο χωρών παρέχουν την ευκαιρία για επαναλειτουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στρατιωτικές βάσεις ή αμυντικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο παναμαϊκός υπουργός Άμυνας Φρανκ Αμπρέγο.
Η ιστορία των αμερικανικών στρατευμάτων στον Παναμά έχει τις ρίζες της στην εισβολή του Δεκεμβρίου 1989, με στόχο την ανατροπή του δικτάτορα Μανουέλ Αντόνιο Νοριέγα. Ωστόσο, το 1994, οι ΗΠΑ άρχισαν τη διαδικασία αποχώρησης των στρατιωτικών τους βάσεων, πριν την επίσημη παράδοση της Διώρυγας το 1999.
Η Διώρυγα, που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ και εγκαινιάστηκε το 1914, παραδόθηκε στον έλεγχο των παναμαϊκών αρχών στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τζίμι Κάρτερ. Εν τω μεταξύ, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεση να επανεξετάσει τη διαχείριση της Διώρυγας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο έλεγχος της από την Κίνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ