Η Ανάθεση του Μισέλ Μπαρνιέ: Μια Πολιτική Πρόκληση στην Καρδιά της Γαλλίας

Η Ανάθεση του Μισέλ Μπαρνιέ: Μια Πολιτική Πρόκληση στην Καρδιά της Γαλλίας

   

«Οι εκλογές κλάπηκαν από τους Γάλλους», αναφέρουν οι φωνές της αντιπολίτευσης, καθώς η χώρα εισέρχεται σε «κρίση διακυβέρνησης». Η Γαλλία ανέμενε 52 ημέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που ανέδειξαν μια Εθνοσυνέλευση χωρίς σαφή πλειοψηφία για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού. Σήμερα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έθεσε τέλος στην αναμονή, αναθέτοντας στον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο που διαρκεί εβδομάδες.

Ο 73χρονος συντηρητικός πολιτικός θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση προώθησης μεταρρυθμίσεων και του προϋπολογισμού του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η Γαλλία υπόκειται σε πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

Από τις πρώτες αντιδράσεις καταδείχθηκε ότι ο Μπαρνιέ θα χρειαστεί να αξιοποιήσει όλες τις διπλωματικές του ικανότητες για να σχηματίσει μια κυβέρνηση ικανή να επιβιώσει εν μέσω προτάσεων μομφής, θέτοντας τέλος στη σοβαρότερη πολιτική κρίση της Πέμπτης Δημοκρατίας. Η αποστολή αυτή φαίνεται σχεδόν αδύνατη, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός.

«Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, εκπρόσωπος του Νέου Λαϊκού Μετώπου, μιας ευρείας συμμαχίας κομμάτων, από τους Σοσιαλιστές μέχρι την Ανυπότακτη Γαλλία, που κατέκτησε την πρώτη θέση στις εκλογές. «Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που εκείνος διενεργούσε. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», πρόσθεσε.

Η αριστερή συμμαχία κατηγόρησε τον Μακρόν ότι αγνόησε το εκλογικό αποτέλεσμα επιλέγοντας έναν συντηρητικό πρωθυπουργό. Η Ματίλντ Πανό, βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, χαρακτήρισε την επιλογή αυτή «απαράδεκτο δημοκρατικό πραξικόπημα». Σε βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μελανσόν αναφέρθηκε στον Μπαρνιέ ως μια «προσωπικότητα κοντά στις θέσεις της ακροδεξιάς» και κάλεσε για «ισχυρές κινητοποιήσεις» το Σάββατο, ημέρα κατά την οποία η Αριστερά έχει προγραμματίσει διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μακρόν.

«Η άρνηση της δημοκρατίας έφτασε στο απόγειό της: ένας πρωθυπουργός από το κόμμα που κατετάγη στην 4η θέση», δήλωσε ο Ολιβιέ Φορ, αναφερόμενος στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) φαίνεται να κρατά στάση αναμονής, με τον αρχηγό του Ζορντάν Μπαρντελά να δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει αμέσως σε πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι το κόμμα του «θα κρίνει από το αποτέλεσμα την ομιλία για τη γενική πολιτική του νέου πρωθυπουργού» πριν αποφασίσει τη στάση του.

«Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι επείγουσες ανάγκες των Γάλλων: η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό, και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό μέσο δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο X. Το RN ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, η επιλογή Μπαρνιέ δεν προκάλεσε ενθουσιασμό ούτε στην ακροδεξιά. Ο Σεμπαστιάν Σενί, βουλευτής του RN, δήλωσε στο BFM TV ότι το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να ακούσει τον Μπαρνιέ σχετικά με τη μετανάστευση και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Γαλλίας, ενώ ο Λοράν Ζακομπελί, επίσης βουλευτής του RN, ανέφερε στο TF1: «Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβερνούν τη Γαλλία επί 40 χρόνια».

©

Loading

Play