Η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνάντηση που διήρκησε λιγότερο από 30 λεπτά συζητήθηκε το θέμα της έντασης με το Ιράν αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Η Μέρκελ συναντήθηκε χωριστά και με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί. Ήταν η πρώτη της συνάντηση μαζί του.
Η καγκελάριος Μέρκελ θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αλλά μετά τις συζητήσεις που είχε με τους προέδρους των δυο αυτών χωρών, δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Ουάσινγκτον θα άρει πρώτη τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Η καγκελάριος είπε ότι απέρριψε το αίτημα του Ιράν για άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Ιράν από τη μια πλευρά και των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών δυνάμεων από την άλλη.
“Θα χαιρέτιζα ασφαλώς την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Όμως δεν θα λειτουργήσει η εκδοχή να αποσυρθούν πρώτα όλες οι κυρώσεις από το τραπέζι και μετά να γίνουν συνομιλίες. Νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό”, είπε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ροχανί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η Μέρκελ είπε ότι συζήτησε επίσης για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση, τη Δευτέρα, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας ότι πιστεύουν πως το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις.
Οι ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν “ότι έχουν πειστεί πως το Ιράν φέρει την ευθύνη”, πρόσθεσε η Μέρκελ τονίζοντας ότι η διατύπωση αυτής της δήλωσης επιλέχτηκε πολύ προσεκτικά.
Ο Ροχανί και η Μέρκελ συζήτησαν επίσης για τον ρόλο του Ιράν στον πόλεμο στην Υεμένη και για το “πώς μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή”.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει μικρές αλλαγές, προσθήκες ή τροποποιήσεις στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που υπέγραψε η Ισλαμική Δημοκρατία με έξι μεγάλες δυνάμεις αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της.