«Ο κόσμος παρακολουθεί απευθείας στις οθόνες του» καθώς διαπράττεται «γενοκτονία» από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ, στα προλεγόμενα της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.
Στο κεφάλαιο της έκθεσής της που είναι αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή (σελ. 59 κ.ε.), η Διεθνής Αμνηστία επανέρχεται στην κατηγορία πως διαπράττεται «γενοκτονία», που είχε ήδη διατυπώσει το 2024 κι έχει διαψευστεί κατηγορηματικά από την κυβέρνηση του Ισραήλ.
«Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκε ότι το Ισραήλ διέπραξε ενέργειες απαγορευμένες από τη Σύμβαση κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας, με συγκεκριμένη πρόθεση να καταστρέψει τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας, διαπράττοντας έτσι γενοκτονία», υπογραμμίζει η οργάνωση.
Η έκθεση αναφέρεται ειδικά σε «ανθρωποκτονίες», πρόκληση «σοβαρών βλαβών στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα αμάχων», σε «εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» και «εξαναγκαστικές εξαφανίσεις», στην «εσκεμμένη επιβολή συνθηκών ζωής με σκοπό να προκληθεί η εξάλειψη ανθρώπων».
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου 2023 με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας από τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.218 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Η έκθεση της Αμνηστίας υπογραμμίζει ότι 1,9 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια το 90% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, εκτοπίστηκαν από την αρχή του πολέμου, κατηγορώντας το Ισραήλ για «προκαλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου».
Η Διεθνής Αμνηστία κατακεραυνώνει τη συμπεριφορά της διεθνούς κοινότητας, που δεν έλαβε μέτρα αντάξια του ονόματος για να «τερματιστούν οι φρικαλεότητες του Ισραήλ στη Γάζα».
Η Γάζα είναι δοκιμασία για τη διεθνή δικαιοσύνη και δοκιμασία για την ανθρωπιά μας, σημείωσε η υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ