Η αρχή της εμπορικής λειτουργίας του τερματικού σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης

Η αρχή της εμπορικής λειτουργίας του τερματικού σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης

Από σήμερα ξεκινά η εμπορική λειτουργία του πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης, ο οποίος, όπως επισημαίνει η Gastrade, αναδεικνύει την Αλεξανδρούπολη σε μια νέα ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη .

Το έργο αυτό συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών προμήθειας ενέργειας της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αναβαθμίζοντας καθοριστικά τον ρόλο και τη σημασία της Ελλάδας στον σύγχρονο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης .

Ο τερματικός σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνει το FSRU, ένα υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος συνδέει την πλωτή μονάδα με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς. Μέσω αυτού θα παραδίδεται φυσικό αέριο εκτός από την Ελλάδα και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, καθώς και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Η πλωτή μονάδα, που ονομάστηκε «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ», διαθέτει μέγιστη δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Μέχρι σήμερα, 14 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες συμμετέχουν εμπορικά στο έργο, κλείνοντας σχεδόν το σύνολο της δυναμικότητας του μέχρι το 2030. Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας σηματοδοτεί επίσης την επέκταση της πρωτοβουλίας του Κάθετου Διαδρόμου, ενισχύοντας τη δυναμική του με στόχο τη δημιουργία ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ακολουθούν δηλώσεις των συντελεστών του έργου:

Κωστής Σιφναίος, Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι και ενθουσιασμένοι που ολοκληρώνουμε με επιτυχία αυτό το σημαντικό έργο. Το όραμά μας είναι να λειτουργήσει με τρόπο φιλικό προς την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης και το περιβάλλον, προσφέροντας σταθερή και αξιόπιστη πρόταση για την περιοχή».

Ελμίνα Κοπελούζου, ιδρύτρια μέτοχος της Εταιρείας, τόνισε: «Η Αλεξανδρούπολη αποκτά ένα έργο τομή για τα ενεργειακά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες της Ελλάδας να δημιουργεί ευρωπαϊκές υποδομές».

Η έναρξη λειτουργίας του τερματικού σταθμού αναμένεται να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές της χώρες, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

©

Loading