Η διάσωση της εβραϊκής κοινότητας στη Βουλγαρία: Η ηθική σημασία της ανθρώπινης ζωής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η διάσωση της εβραϊκής κοινότητας στη Βουλγαρία: Η ηθική σημασία της ανθρώπινης ζωής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε συνάντηση με εκπροσώπους της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η διάσωση της εβραϊκής κοινότητας στη Βουλγαρία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί ένα ηθικό παράδειγμα για τον κόσμο αναφορικά με τη σημασία της ανθρώπινης ζωής και δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των δύο λαών. Η συνάντηση με τους εκπροσώπους της AJC πραγματοποιήθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία Τύπου της βουλγαρικής προεδρίας.

Ο Ράντεφ πρόσθεσε ότι η ιστορία αυτής της ηρωικής πράξης της Βουλγαρίας στους πιο σκοτεινούς καιρούς για την Ευρώπη αντικατοπτρίζει τις αξίες της ανεκτικότητας και του ανθρωπισμού, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για τη βουλγαρική κοινωνία και πρέπει να μεταδοθούν στις επόμενες γενιές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αμερικανικοεβραϊκής Επιτροπής Τεντ Ντόιτς δήλωσε ότι η διάσωση των Εβραίων στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για την εβραϊκή κοινότητα της χώρας αυτής, αλλά και για τις εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Τόνισε ότι πρόκειται για μια πράξη μεγάλης συμβολικής σημασίας, πάνω στην οποία θα πρέπει να αναπτυχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών.

Αργότερα την ίδια μέρα, ο Ράντεφ είχε συνομιλίες με εκπροσώπους οικογενειών ομήρων της Χαμάς, ορισμένοι από τους οποίους σχετίζονται με τη Βουλγαρία. Η απελευθέρωση των αμάχων που κρατήθηκαν ως όμηροι είναι ένας δείκτης ανθρωπιάς, ακόμη και σε συνθήκες πολέμου, είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος. Ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση για τις συνομιλίες που είχε με τους αρχηγούς κρατών της Μέσης Ανατολής, από τους οποίους ζήτησε να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο Ράντεφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι, παρά την περίπλοκη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όλοι οι συμμετέχοντες στη σύγκρουση θα καταβάλουν προσπάθειες για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να αναζητηθεί μια ειρηνική λύση, η οποία θα επέτρεπε επίσης την ταχύτερη απελευθέρωση των ομήρων.

©

Loading

Play