Η ΕΕ ανέστειλε πλήρως τη συμφωνία διευκόλυνσης έκδοσης θεωρήσεων με τη Ρωσία

Η ΕΕ ανέστειλε πλήρως τη συμφωνία διευκόλυνσης έκδοσης θεωρήσεων με τη Ρωσία

Το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ υιοθέτησε απόφαση που αναστέλλει πλήρως τη συμφωνία για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας. Κατά συνέπεια, οι γενικοί κανόνες του κώδικα θεωρήσεων θα ισχύουν για τους Ρώσους πολίτες.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του τέλους αίτησης θεώρησης από 35 ευρώ σε 80 ευρώ, την ανάγκη υποβολής πρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων, αυξημένους χρόνους διεκπεραίωσης βίζας και πιο περιοριστικούς κανόνες για την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλής εισόδου.

Ιστορικό

Η συμφωνία διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων ΕΕ-Ρωσίας τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2007. Σκοπός της ήταν να διευκολύνει την έκδοση θεωρήσεων βραχείας διαμονής (όχι περισσότερες από 90 ημέρες ανά 180 ημέρες) βάσει αμοιβαιότητας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη στην Ουκρανία και τον λαό της. Στις 25 Φεβρουαρίου, η ΕΕ ενέκρινε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας, καθώς και τη μερική αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων για διπλωμάτες, άλλους Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Έκτοτε, η ΕΕ έχει υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα για να απαντήσει στις ενέργειες της Ρωσίας και να στηρίξει την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό. Στην άτυπη συνάντησή τους στις 31 Αυγούστου, οι υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για να προχωρήσουν στην πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων.

Η πλήρης αναστολή επηρεάζει όλες τις κατηγορίες ταξιδιωτών που έρχονται στην ΕΕ για σύντομη διαμονή. Η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλίσει ότι αυτή η αναστολή δεν θα επηρεάσει αρνητικά ορισμένα άτομα που ταξιδεύουν στην ΕΕ για βασικούς σκοπούς, όπως τους δημοσιογράφους, τους αντιφρονούντες, καθώς και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Φ. Ολάντ: Εάν ο Πούτιν κατάφερνε να καταλάβει ένα μέρος της Ουκρανίας, η Τουρκία θα πίστευε ότι αυτό, μπορεί να το καταφέρει και η ίδια

Loading

Play