Η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου

Η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου

H Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε σήμερα δημόσια διαβούλευση για να ετοιμάσει έως το τέλος της χρονιάς ένα σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου, της νόσου που είναι η αιτία για έναν θάνατο στους τέσσερις στην Ευρώπη.

“Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά: με την πρόληψη και την έρευνα, με μια νέα στρατηγική όσον αφορά τα δεδομένα και με την ίση μεταχείριση σε όλη την Ευρώπη”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της Κομισιόν μίλησε για τον θάνατο της μικρής της αδελφής, στην ηλικία των 11 ετών, όταν εκείνη ήταν 13, από σάρκωμα. Προτού υποδεχτεί στο βήμα την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια για να καταρτίσει το πρόγραμμα, επιζήσασα η ίδια από έναν καρκίνο του μαστού.

“Καμιά από τις ιστορίες μας δεν είναι ασυνήθιστη. Όλοι έχουμε έναν φίλο, έναν συνάδελφο, έναν συγγενή που το βίωσε”, τόνισε.

Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνιο με καρκίνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν. Η ασθένεια έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σύστημα της υγείας και της οικονομίας, καθώς το 40% των κρουσμάτων καρκίνου συνδέεται με αιτίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν”, υπογραμμίζει η Κομισιόν.

Το σχέδιο της Κομισιόν που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος της χρονιάς θα παρουσιάσει προτάσεις για τη δραστική αντιμετώπιση όλων των βασικών σταδίων της νόσου: πρόληψη, ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση, ποιότητα ζωής του ασθενή και του περιβάλλοντός του. Η Επιτροπή σκοπεύει επίσης να βελτιώσει την πρόσβαση στη θεραπεία, να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και σε προσιτή τιμή και να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς που περιθάλπουν τους ασθενείς.

“Η προσωπική μου εμπειρία μου άνοιξε τα μάτια γι αυτό που πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθεί η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη, να σπάσει η σιωπή, να πάψει το στίγμα. Η εμπειρία αυτή μου έδειξε ότι όλοι οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στη βέλτιστη αγωγή, σε προσιτά φάρμακα και σε ψυχολογική υποστήριξη”, δήλωσε η Κυριακίδου.

Το 2016, σχεδόν 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Η νόσος είναι η αιτία για έναν θάνατο στους τέσσερις. Στα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο είναι 37%.

Το ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με τον καρκίνο ήταν πιο υψηλό στην Ουγγαρία, την Κροατία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Αντίθετα, το ποσοστό ήταν πιο χαμηλό κατά μέσο όρο στην Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Μάλτα, τη Σουηδία και την Ισπανία.

Το ποσοστό είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ στη Γαλλία.

“Θα πρέπει όλοι να έχουμε την ίδια πρόσβαση στην υγεία”, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γιατρός στο επάγγελμα. “Σχεδόν 25 κράτη μέλη έχουν προγράμματα για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Αυτό είναι καλό! Αλλά μόνο 20 κράτη έχουν για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια γυναίκα που έχει προσβληθεί από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ζει στη Ρουμανία διατρέχει 16πλάσιο κίνδυνο να πεθάνει από μια γυναίκα με την ίδια νόσο που ζει στην Ιταλία”, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play