Με τους υψηλότερους αμερικανικούς δασμούς να έχουν παγώσει για 90 ημέρες, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα προσπαθήσουν σήμερα να βρουν τρόπους να εκμεταλλευτούν το διάστημα αυτό για να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον ή, σε περίπτωση αποτυχίας, να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους δασμούς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη ότι αναστέλλει για 90 ημέρες την ισχύ των επιπλέον δασμών 20% που επέβαλε στην Ευρώπη. Ωστόσο, σε ισχύ παραμένουν οι δασμοί 10% που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό, καθώς και αυτοί του 25% για τις εισαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα και αλουμινίου.
Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει από την Ευρώπη να αγοράζει περισσότερη ενέργεια από τις ΗΠΑ προκειμένου να αποκατασταθεί το διμερές εμπορικό ισοζύγιο.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις 90 ημέρες σοφά, χρειαζόμαστε μια καλή συμφωνία για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις ευρωπαϊκές εταιρείες», εκτίμησε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Αντρέι Ντομάνσκι κατά την άφιξή του στη σύνοδο.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί προειδοποίησαν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη και για την περίπτωση που θα χρειαστεί να λάβει αντίμετρα. «Η αμερικανική πλευρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να έχουμε μια άλλη συζήτηση για τους μηχανισμούς απάντησης», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γιεργκ Κούκις.
Τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν επιτευχθεί συμφωνία μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, πιθανόν βασισμένη στην πρόταση της ΕΕ περί μηδενικών δασμών σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, τότε η κρίση θα έχει αποφευχθεί. Όμως, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία.
«Το γεγονός ότι θα έχουμε 90 ημέρες ανάπαυλας είναι, ειλικρινά, πολύ βοηθητικό, διότι σημαίνει ότι μπορούμε να καταρτίσουμε στρατηγική και θα έχουμε 90 ημέρες για να προετοιμαστούμε στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με τους Αμερικάνους», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει γνώση της υπόθεσης.
Σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις αναμένονται, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμούν ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομία της ΕΕ σημαντικά, με πιθανές απώλειες μεταξύ 0,3% και 1% του ΑΕΠ, ανάλογα με την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου.
Η Κομισιόν αναμένει ότι η οικονομία της ΕΕ θα σημειώσει αύξηση 0,9% φέτος, γεγονός που σημαίνει ότι οι αμερικανικοί δασμοί ενδέχεται να βυθίσουν το μπλοκ στην ύφεση. «Είναι πολύ δύσκολο να το ποσοτικοποιήσουμε τώρα, αλλά είναι προφανές ότι οι δυσκολίες στο παγκόσμιο εμπόριο θα επηρεάσουν την ανάπτυξη στην ευρωζώνη», εκτίμησε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου.
Η ενιαία αγορά της ΕΕ, με 450 εκατομμύρια καταναλωτές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού του μπλοκ σε οποιαδήποτε εμπορική διαμάχη, όμως για να είναι πραγματικά αποτελεσματική η Ένωση θα πρέπει να μειώσει τα ρυθμιστικά εμπόδια στο εσωτερικό της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι τα εσωτερικά εμπόδια στην αγορά της ΕΕ ισοδυναμούν με δασμούς 44% στα προϊόντα και 110% στις υπηρεσίες. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι πιθανό να επικεντρωθούν στη μείωση αυτών των εμποδίων προκειμένου να απαντήσουν στους αμερικανικούς δασμούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ