Η ΕΕ συμφώνησε για υποχρεωτική αλληλεγγύη στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες που υποδέχονται μετανάστες

Η ΕΕ συμφώνησε για υποχρεωτική αλληλεγγύη στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες που υποδέχονται μετανάστες

Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι ιστορική σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ζεράρ Νταρμανίν

Σημαντική συμφωνία που αφορά το μηχανισμό αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση μεταναστών αλλά και τους κανονισμούς που αφορούν την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ (screaning και δεδομένα Εurodac), επετεύχθη σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου Ζεράρ Νταρμανίν χαρακτήρισε ως ιστορική τη συγκεκριμένη συμφωνία η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την υιοθέτηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε μέσω ανάρτησής του στο Twitter, οι συγκεκριμένοι κανονισμοί που προτάθηκαν για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και για το μηχανισμό αλληλεγγύης ο οποίος θα προσφέρει μεγάλη βοήθεια στα κράτη-μέλη που έχουν πολλούς μετανάστες, έλαβαν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών.

Ο Ζ. Νταρμανίν, ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης» για να δώσουν συγκεκριμένη ουσία σε αυτή την ιστορική συμφωνία.

Πιο πριν ο Ζεράρ Νταρμανίν την ώρα που προσήλθε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο είπε ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός αλληλεγγύης έχει ως βασική προϋπόθεση την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών – μελών προς τις χώρες οι οποίες είναι άμεσα εμπλεκόμενες με το θέμα των μεταναστών, είτε λόγω υποδοχής αυτών που διασώζονται στη Μεσόγειο είτε λόγω εθελοντισμού, είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε ο Ζ. Νταρμαμίν.

Από την άλλη, ο ίδιος εξήγησε ότι η συμφωνία που αφορά στον κανονισμό για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα (screaning), καθώς και για τα δεδομένα Eurodac, θα βοηθήσουν στην καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και στην άρνηση της εισόδου τους εάν διαπιστωθεί ότι απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Twitter γράφοντας ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες. Ο Μ. Σχοινάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας των MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».

Δείτε επίσης: Συρία: Ανεστάλησαν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Δαμασκού μετά από ισραηλινή επιδρομή

Loading

Play