Η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας τίθεται σε ισχύ μετά από καθυστέρηση τριών ωρών

Η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας τίθεται σε ισχύ μετά από καθυστέρηση τριών ωρών

Έπειτα από 15 μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τέθηκε τελικά σήμερα στις 11:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε ισχύ η εκεχειρία στην οποία είχε συμφωνήσει με τη Χαμάς, με τρεις ώρες καθυστέρηση καθώς η παλαιστινιακή οργάνωση δεν είχε ανακοινώσει τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερώσει σήμερα.

Με βάση τη συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, τα όπλα στη Γάζα θα έπρεπε να είχαν σιγήσει στις 08:30. Ωστόσο, το Ισραήλ συνέχισε τα πλήγματά του εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων από τις 08:30 ως τις 11:15.

Η Χαμάς δικαιολόγησε την καθυστέρηση επικαλούμενη «περιπλοκές στο πεδίο και τη συνέχιση των βομβαρδισμών». Λίγο μετά τις 11:00, η παλαιστινιακή οργάνωση δημοσιοποίησε τα ονόματα των τριών Ισραηλινών ομήρων.

Σύμφωνα με τον Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπο των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, πρόκειται για τη Ρόμι Γκονέν, 24 ετών, τη Βρετανοϊσραηλινή Έμιλι Νταμάρι, 28 ετών και τη Ντορόν Στάινμπρέχερ, 31 ετών. Οι Ισραηλινές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τα ονόματα.

Το Κατάρ, μία από τις μεσολαβήτριες χώρες, επιβεβαίωσε ότι τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, ανακοινώνοντας ότι τα ονόματα των τριών ομήρων δόθηκαν στην ισραηλινή πλευρά.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας τίθεται σε ισχύ από τις 11:15. Πρόσθεσε ότι η απελευθέρωση των τριών ομήρων θα πραγματοποιηθεί σήμερα μετά τις 16:00.

Νωρίς το πρωί, πολλοί Παλαιστίνιοι γιόρτασαν στους δρόμους την εκεχειρία, ενώ κάποιοι εκτοπισμένοι είχαν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι πρόκειται για «προσωρινή εκεχειρία», επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο αν χρειαστεί, με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Αντίθετο στη συμφωνία εκεχειρίας, το κόμμα Otzma Yehudit του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν και η κυβέρνηση Νετανιάχου διατηρεί μια μικρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 33 Ισραηλινών ομήρων στην πρώτη φάση, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώσει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την ενημέρωση της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για τα σημεία συνάντησης μέσα στη Γάζα.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματικό του στρατού, έχουν δημιουργηθεί τρία σημεία υποδοχής στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, από όπου οι όμηροι θα διακομιστούν σε νοσοκομεία.

Επιπλέον, η πρώτη φάση περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση του Ισραήλ από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, καθώς και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η δεύτερη φάση θα επιτρέψει την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων, πριν την τρίτη και τελευταία φάση που αφορά την ανασυγκρότηση της Γάζας και την επιστροφή των σορών των ομήρων που πέθαναν.

Loading

Play