Η εκτόξευση κινεζικού δορυφόρου προκαλεί την έκδοση προειδοποίησης στην Ταϊβάν

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξέδωσε προειδοποίηση για όλο το νησί, λέγοντας πως ένας κινεζικός δορυφόρος πέταξε πάνω από το νότιο τμήμα του εναέριου χώρου της Ταϊβάν, το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαρακτήρισε μέρος ενός μοτίβου παρενόχλησης μερικές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή κρίσιμων εκλογών.

Η προειδοποίηση ασφαλείας στάλθηκε από το υπουργείο Άμυνας σε χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Ταϊβάν μετά τις 3.00 μ.μ. (09:00 ώρα Ελλάδας) περίπου την ίδια ώρα που κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωναν την εκτόξευση ενός επιστημονικού δορυφόρου.

propoli

Η “προεδρική προειδοποίηση” περιέγραφε το βλήμα ως “δορυφόρο” στα κινεζικά, και “πύραυλο” στα αγγλικά.

Αργότερα το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν απέδωσε σε “αμέλεια” τη λανθασμένη αναφορά σε πύραυλο. Ανέφερε επίσης πως η ρουκέτα πέταξε σε μεγάλο ύψος πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ταϊβάν το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου. Το Πεκίνο θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι έδαφός του και έχει χαρακτηρίσει τις εκλογές επιλογή ανάμεσα στην ειρήνη και στον πόλεμο στο Στενό της Ταϊβάν. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις διεκδικήσεις κυριαρχίας της Κίνας.

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε πως η Κίνα εκτόξευσε “έναν νέο αστρονομικό δορυφόρο”, τον οποίο αποκαλεί Διαστημικό Σκάφος Άινσταϊν από τη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν.

Η Κίνα δεν είχε ανακοινώσει προηγουμένως την εκτόξευση του δορυφόρου και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιο πτήσης του. Η Κίνα προχώρησε σε δύο εκτοξεύσεις δορυφόρων σε συναπτές ημέρες στις αρχές Δεκεμβρίου από σημείο εκτόξευσης στην Εσωτερική Μογγολία. Κανένας από αυτούς δεν είχε πετάξει πάνω από την Ταϊβάν ή προκαλέσει προειδοποίηση.

Κρατικά μέσα της Κίνας περιέγραψαν το σκάφος ως έναν μικρό δορυφόρο ειδικό στην αστροφυσική υψηλής ενέργειας και την αστρονομία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου, που έδινε συνέντευξη Τύπου σε δεκάδες ξένους δημοσιογράφους όταν ακούστηκε ο οξύς ήχος της προειδοποίησης, περιέγραψε την εκτόξευση ως τμήμα ενός μοτίβου παρενόχλησης προς την Ταϊβάν, ακριβώς όπως στις πρόσφατες περιπτώσεις των κινέζικων μπαλονιών που εντοπίστηκαν πάνω από το νησί.

“Όλες αυτές οι τακτικές κατηγοριοποιούνται ως δραστηριότητες γκρίζας-ζώνης, (και) εξακολουθούν να υπενθυμίζουν στον κόσμο εδώ στην Ταϊβάν ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμου ανάμεσα στην Ταϊβάν και στην Κίνα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

“Με αυτές τις τακτικές εναντίον της Ταϊβάν νομίζω πως θα πρέπει να είμαστε διορατικοί, δεν θα πρέπει να προκληθούμε”.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι-Ινγκ γουέν, που ήταν σε προεκλογική εκδήλωση στη νότια πόλη Καοσιούνγκ, κοίταξε ένα κινητό τηλέφωνο και είπε “είναι δορυφόρος, όχι πύραυλος — μην ανησυχείτε”, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Central News Agency.

Όμως το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν, το Κουομιντάνγκ, επέκρινε την έκδοση προειδοποίησης, λέγοντας πως παραπλάνησε το κοινό.

Η Ταϊβάν κατηγόρησε την Κίνα το Σάββατο ότι απειλεί την ασφάλεια της αεροπλοΐας και διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο στον λαό της πρόσφατα με τα μπαλόνια.

Η Ταϊβάν διαμαρτύρεται για τέσσερα χρόνια ενισχυμένης κινεζικής στρατιωτικής δράσης όπως η τακτική πτήση μαχητικών πάνω από το στενό στο πλαίσιο μιας στρατηγικής “γκρίζας ζώνης” στην προσπάθεια να φθείρει την Ταϊβαν με επιθετικές ενέργειες που παραλίγο να γίνουν ένας πλήρης πόλεμος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Η στιγμή που παρουσιάστρια του CNN ανακοινώνει ότι διαγνώστηκε με καρκίνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading