Η Ελλάδα ως επενδυτής στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις και ευκαιρίες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Η Ελλάδα ως επενδυτής στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις και ευκαιρίες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Ο Θ. Ευγενίου τονίζει πως «Ούτε ένα λεπτό» δεν πρέπει να πάει χαμένο στον αγώνα δρόμου της Ελλάδας για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, εκφράζοντας την ανάγκη για νέες πρωτοβουλίες που θα συνδέουν πανεπιστήμια, κυβέρνηση και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή του INSEAD, η παγκόσμια κούρσα της ΤΝ πλέον εξαρτάται από την υλοποίηση και αξιοποίηση των τεχνολογιών αυτών, πέρα από την ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων.

Ο κ. Ευγενίου αναφέρεται επίσης στη «Stargate» των 500 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και τονίζει ότι η ΕΕ έχει μείνει πίσω σχετικά με την ΤΝ. «Πρέπει να σταματήσει να κάνει μη παραγωγικό θόρυβο και να αναλάβει δράση», προσθέτει.

Η Κίνα, σύμφωνα με τον καθηγητή, αναπτύσσει έναν «δρόμο του μεταξιού» ειδικά για την ΤΝ, που μπορεί να επηρεάσει γεωπολιτικά τη σφαίρα επιρροής της στην υιοθέτηση της τεχνολογίας. Βλέπει την ΤΝ ως εργαλείο πολιτισμικής επιρροής και υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει άφθονο ταλέντο και γίνεται εντυπωσιακή έρευνα.

Εκτιμά πως η Ελλάδα χρειάζεται να επενδύσει στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση στελεχών για να μη χάσει την ευκαιρία της στην παγκόσμια κούρσα για την ΤΝ.

Ο κ. Ευγενίου μοιράζεται περαιτέρω σκέψεις σχετικά με την πιθανότητα να δούμε ανθρώπινα κύτταρα ενσωματωμένα σε ηλεκτρονικά κυκλώματα και τη σημασία της ικανότητας να μαθαίνουμε ως τον ακρογωνιαίο λίθο της προσαρμογής μας στην νέα εποχή.

Κλείνοντας, αναφέρει ότι η ικανότητα να μαθαίνουμε είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, προϊδεάζοντας για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα.

Loading

Play