Η Ελλάδα προειδοποιεί στον ΟΗΕ: Χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο, η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την παγκόσμια ειρήνη

Η Ελλάδα προειδοποιεί στον ΟΗΕ: Χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο, η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την παγκόσμια ειρήνη

Ατύπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γνωστή ως «φόρμουλα ‘Αρια», με τίτλο «Αξιοποιώντας την ασφαλή, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» διοργάνωσε η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία και τη Δημοκρατία της Κορέας, με συνδιοργανωτές την Αρμενία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να εξεταστούν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να ληφθούν από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την προστασία της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Οι βασικοί ομιλητές περιλάμβαναν τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, Ειδικό Γραμματέα Στρατηγικής Προοπτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης, την Γιασμίν Αφινά, ερευνήτρια AI στο UNIDIR, και τη Σαρλότ Σκάνταν, Σύμβουλο Πληροφοριακής Ακεραιότητας στο Τμήμα Παγκόσμιας Επικοινωνίας του ΟΗΕ. Η συνάντηση εστίασε σε τρέχουσες πρωτοβουλίες, προκλήσεις και ευκαιρίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη AI, ειδικά σε αποστολές διατήρησης της ειρήνης.

Πρακτικά μέτρα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν ρυθμιστικές παρεμβάσεις, μη διάδοση, αποτροπή κακόβουλης στρατιωτικής χρήσης, καθώς και ενίσχυση του κράτους δικαίου και της κοινωνικής συνοχής.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Η Ελλάδα προειδοποιεί, ανέφερε, πως χωρίς κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει τις διακρίσεις και να απειλήσει την ειρήνη.

Η Ελλάδα προετοιμάζει εθνική συνεισφορά στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τη διεθνή ασφάλεια, ενώ οργανώνει και «Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων» τον Μάιο, με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη στον στρατιωτικό τομέα.

Ο κ. Σέκερης κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην αγνοήσει τη «διεθνή συναίνεση» για την ανάγκη ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης, προτείνοντας να συμπεριληφθεί σε εντολές ειρηνευτικών αποστολών η «υπεύθυνη χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη συμμόρφωσης με τον «Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η Ελλάδα στήριξε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα για «απαγόρευση των φονικών αυτόνομων όπλων» και τη θέσπιση περιορισμών έως το 2026, δηλώνοντας έτοιμη να συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις ως «εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο κ. Σέκερης επανέλαβε την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των παιδιών από «τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου, τους εθιστικούς αλγόριθμους και τους μηχανισμούς χειραγώγησης», τονίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί «βαθιά κοινωνική αλλαγή που επηρεάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, εκπαιδευόμαστε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας».

Η Κύπρος, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, τόνισε ότι θα αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για «το δημόσιο καλό, την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία», διασφαλίζοντας ότι η ανάπτυξή της παραμένει «ηθική και διαφανής». Η διαφάνεια και η ενσωμάτωση κρίνονται απαραίτητες για την αποτροπή «κακής χρήσης που θα μπορούσε να απειλήσει την πολιτική σταθερότητα, τη δημοκρατία και τη διεθνή ασφάλεια».

Στη συνεδρίαση τονίστηκε η ανάγκη για μια χωρίς αποκλεισμούς και συντονισμένη προσέγγιση, ώστε η τεχνητή νοημοσύνη AI να αξιοποιηθεί για την ειρήνη και όχι για την πρόκληση συγκρούσεων.

Loading

Play