Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι: Γέφυρα ή πόρτα για την Τουρκία;

Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι: Γέφυρα ή πόρτα για την Τουρκία;

Η Ελλάδα εξετάζει άνοιγμα διαλόγου με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αναζητώντας κοινό έδαφος. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών έχουμε λάβει εντολή να αξιολογήσουμε αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε στην ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτό επιμένει να επαναλαμβάνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κάθε φορά που ερωτάται από δημοσιογράφους για το αν θα ξεκινήσει με την Τουρκία επί της ουσίας συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. Όπου προϋποθέσεις βάλτε το περιεχόμενο της συζήτησης, που για την ελληνική πλευρά μπορεί να αφορά μόνο το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, τις γενικές αρχές που θα εφαρμοσθούν για την οριοθέτηση και συνδέονται με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, το όποιο χρονοδιάγραμμα και τη μορφή του διαλόγου αλλά και την τυχόν παραπομπή σε διεθνή δικαιοδοσία.

Η έλευση του Χακάν Φιντάν αναμένεται στην Αθήνα εντός του Νοεμβρίου, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν ότι η ημερομηνία που φαίνεται να κλειδώνει είναι εντός του πρώτου δεκαημέρου του μήνα. Κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ιδιαιτέρως ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν αν διαπιστωθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Ακόμα και αν αναλυτές βλέπουν φως στο τούνελ των ελληνοτουρκικών, οι αρμόδιοι παράγοντες εμφανίζονται συγκρατημένοι κατ’ αρχήν για το αν θα μπορέσει τελικά να υπάρξει κοινό έδαφος για έναρξη των συνομιλιών. Δηλώνουν πάντως συγκρατημένα αισιόδοξοι, συνδέοντας την αισιοδοξία τους με την ενίσχυση του διπλωματικού κεφαλαίου της Ελλάδας. Υπενθυμίζουν τις συμφωνίες Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ενώ παράλληλα σημειώνουν την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις κόκκινες γραμμές της.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στα ελληνοτουρκικά, την προθυμία της για διάλογο και τους όρους με τους οποίους διεξάγεται αυτός. Οι κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές που είναι υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου επισημαίνουν το ερώτημα τι είναι καλύτερο για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Αν η Άγκυρα αναγνωρίζει στην Αθήνα ρόλο γέφυρας Ανατολής και Δύσης και αν βλέπει ότι αυτή η γέφυρα θα μπορούσε να γίνει και μία πόρτα. Σημαντικό αγκάθι σε αυτή τη διάσταση παραμένει το Κυπριακό, με το ερώτημα αν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για λύση, καθώς χωρίς πρόοδο στο Κυπριακό οι δυσκολίες σίγουρα αυξάνονται.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι είναι αντιπαραγωγικό έως επικίνδυνο να ναρκοθετείται ένας διάλογος πριν καν ξεκινήσει. Οι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι δύο πλευρές ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και έχουν να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να μπορούν να συνεννοηθούν.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως αν δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, το καλό κλίμα θα διατηρηθεί αλλά θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εκτροχιασμού του. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι με το διάλογο συνδέονται άμεσα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κάνουν λόγο για συνεννόηση σχετικά με τη επίλυση του χρόνιου προβλήματος. Ο Χακάν Φιντάν θα μεταβεί στην Ελλάδα και θα έχουμε συνομιλίες για αυτά τα θέματα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ερντογάν.

Σύμφωνα με πηγές, αν Ελλάδα και Τουρκία δεν καταφέρουν να προχωρήσουν στο ζήτημα της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, θα αναζητηθούν πιθανές συμφωνίες σε μικρότερα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο λαών, προκειμένου να στείλουν το μήνυμα ότι το καλό κλίμα πρέπει να διατηρηθεί.

Loading