Η Ελλάδα τονίζει: Δεν υπάρχει ειρηνική λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Η Ελλάδα τονίζει: Δεν υπάρχει ειρηνική λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Για την κατάσταση στην Ουκρανία, ενόψει της τρίτης επετείου από τη ρωσική εισβολή, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική. Ο κ. Γέντζια περιέγραψε την εισβολή ως μια αδικαιολόγητη κλιμάκωση της σύγκρουσης που ξεκίνησε το 2014 με την απόπειρα παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας με αφορμή τη δέκατη επέτειο από την υιοθέτηση του Ψηφίσματος 2202 της 17ης Φεβρουαρίου 2015, στο οποίο εγκρίθηκε η Δέσμη μέτρων για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Ο κ. Γέντζια τόνισε τη σημασία των διπλωματικών προσπαθειών του παρελθόντος και προειδοποίησε για τις συνέπειες όταν η ειρηνευτική διαδικασία αποτυγχάνει. Επανέλαβε τη δέσμευση του ΟΗΕ για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η Ελλάδα επανέλαβε τη σαφή θέση της σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι καμία ερμηνεία των Συμφωνιών του Μινσκ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη ρωσική πλήρους κλίμακας εισβολή. Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, επισήμανε τη στήριξη της Ελλάδας στις Συμφωνίες του Μινσκ και την Ομάδα Επαφής της Νορμανδίας ως μέσα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Ελλάδα καταδίκασε τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, τονίζοντας ότι παρά τα επανειλημμένα Ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που απαιτούν απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της. Η Ελλάδα υπογράμμισε ότι οι απώλειες αμάχων αυξάνονται, ζητώντας λογοδοσία για όλες τις παραβιάσεις κατά των παιδιών.

Ενόψει της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το ψήφισμα για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Ο κ. Σέκερης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του επαναλαμβάνοντας την αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία, πολιτική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία και χωρίς την Ευρώπη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανέφερε ο κ. Σέκερης.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία τόνισε ότι στόχος των Συμφωνιών του Μινσκ ήταν η λήξη των εχθροπραξιών και η αποκατάσταση του ελέγχου της Ουκρανίας στα εδάφη της. Οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να τερματίσουν τη σύγκρουση και προειδοποίησαν τη Ρωσία για τις συνέπειες αν συνεχίσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία υποστήριξε ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την Ουκρανία είναι να γίνει ένα αποστρατιωτικοποιημένο και ουδέτερο κράτος, εκτός στρατιωτικών συνασπισμών.

Η Ουκρανία τόνισε ότι η Ρωσία θα παραβιάσει οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία τη στιγμή που δεν θα εξυπηρετεί πλέον τα στρατηγικά της συμφέροντα, και προειδοποίησε ότι αδύναμες συμφωνίες θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο πόλεμο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδίκασε τη ρωσική επιθετικότητα, υπογραμμίζοντας ότι η φωνή της Ουκρανίας πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο οποιασδήποτε ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης.

Η Γερμανία επανέλαβε την ακλόνητη δέσμευσή της στον Χάρτη του ΟΗΕ, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε ότι οι θυσίες του ουκρανικού λαού σήμερα είναι αποτέλεσμα της μη τήρησης των υποχρεώσεων από τη Ρωσία.

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση για τη συνέχιση της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ισχυριζόμενη ότι ενίσχυσε τον ουκρανικό εθνικισμό και τη ρωσοφοβία.

Το κείμενο καταλήγει με την προειδοποίηση ότι οι συνέπειες της υποστήριξης του καθεστώτος Ζελένσκι θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία.

Loading

Play