Η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στην Αυστραλία έδωσε την αφορμή να έρθει ξανά στο προσκήνιο το ακανθώδες ζήτημα του ιστορικού ρόλου των πρώην αποικιακών αυτοκρατοριών, με ιδιαίτερη αναφορά στη Βρετανική Αυτοκρατορία και το ιστορικό της αποτύπωμα σε πρώην αποικίες και νυν μέλη της Κοινοπολιτείας. Αυτό περιλαμβάνει τον ρόλο της στο δουλεμπόριο και τις ενδεχόμενες επανορθώσεις που οφείλει το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Κάρολος δήλωσε ότι η Κοινοπολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει την «οδυνηρή» Ιστορία της, καθώς έθνη της Αφρικής και της Καραϊβικής πιέζουν για αποζημιώσεις σχετικά με τον ρόλο της Βρετανίας στο υπερατλαντικό δουλεμπόριο. Εκπρόσωποι από 56 χώρες συμμετέχουν στη σύνοδο των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, όπου θέματα όπως η δουλεία και η κλιματική αλλαγή κυριαρχούν στις συζητήσεις.
Αν και οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή έχουν κεντρική θέση, το αποικιοκρατικό παρελθόν επανέρχεται στο προσκήνιο στην πρώτη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας με τον Κάρολο Γ’ ως μονάρχη. Το ερώτημα για την αρχηγία του κράτους από Βρετανό βασιλιά δημιουργεί διχασμούς στους Αυστραλούς σχετικά με το αν επιθυμούν να γίνουν δημοκρατία.
Η Κοινοπολιτεία περιλάμβανε αρχικά πρώην βρετανικές αποικίες, αλλά έχει επεκταθεί σε χώρες όπως το Τόγκο και η Γκαμπόν. Οι χώρες ελπίζουν ότι η σύνοδος κορυφής θα ανοίξει μια συζήτηση για το θέμα των αποζημιώσεων, το οποίο το Λονδίνο προσπαθεί να αποφύγει. Η βρετανική κυβέρνηση προσδιόρισε ότι το θέμα δεν είναι στην ατζέντα της συνόδου, αλλά οι χώρες της Καραϊβικής και της Αφρικής επιδιώκουν να συμπεριληφθεί σχετική αναφορά.
Η συζήτηση γύρω από τις αποζημιώσεις εξελίσσεται με πολλές φωνές να ζητούν έμπρακτες λύσεις. Η βρετανική βασιλική οικογένεια έχει κληθεί να απολογηθεί για το ρόλο της στη δουλεία, καθώς η ιστορία τη συνδέει με την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση των Αφρικανών εκείνης της εποχής.