Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ έφθασε χθες Τρίτη στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο σταθμό περιοδείας του στον Κόλπο, που θα συμπεριλάβει επίσης επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης του βασιλείου.
«Ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ αφίχθη στο Ριάντ για να συμμετάσχει στην τέταρτη σύνοδο της μεικτής σινοσαουδαραβικής επιτροπής υψηλού επιπέδου», μετέδωσε το SPA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Μετά το Ριάντ, ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης θα μεταβεί στα ΗΑΕ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο προχθές Δευτέρα, διευκρινίζοντας πως η περιοδεία του στον Κόλπο πρόκειται να ολοκληρωθεί μεθαύριο Παρασκευή.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Λι σκοπό έχει να ενισχυθούν η οικονομική συνεργασία και οι εμπορικές ανταλλαγές της Κίνας από τη μια πλευρά και της Σαουδικής Αραβίας και του Κόλπου από την άλλη.
Ιστορικά στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει εδώ και κάποιο διάστημα τη σύσφιγξη των σχέσεών της με την Κίνα, καθώς και με τη Ρωσία. Η Κίνα είναι ο κυριότερος πελάτης της, εκεί καταλήγει σχεδόν το ένα τέταρτο των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εξαγωγών.
Το Πεκίνο ενισχύει συστηματικά εδώ και χρόνια τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις του με κράτη της Μέσης Ανατολής, παρότι μεγάλο μέρος της τελεί υπό αμερικανική επιρροή.
Η Κίνα επιδιώκει η Μέση Ανατολή να ενταχθεί στους λεγόμενους νέους δρόμους του μεταξιού, το πρόγραμμα που επισήμως βάφτισε μια ζώνη, ένας δρόμος.
Η Κίνα αξιοσημείωτα επέβλεψε και διευκόλυνε πέρυσι τη θεαματική επαναπροσέγγιση των δυο μεγάλων αντιπάλων στην περιοχή – του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Ο ασιατικός γίγαντας υποστηρίζει για δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση, μολαταύτα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ.
Επιδιώκει να εμφανιστεί ως παράγοντας πιο ουδέτερος από την Ουάσιγκτον στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Στο Πεκίνο άλλωστε ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στα τέλη Ιουλίου πως συνυπέγραψε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, ανάμεσά τους την μεγάλη αντίπαλό του Φάταχ.
Πέρα από τις εξαγωγές πετρελαίου, ο ισχυρός πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν αποκλείεται να προκρίνει τη συμμετοχή της Κίνας σε μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά σχέδιά του.
Σύμφωνα με παρατηρητές, κινεζικές εταιρείες ενδέχεται έτσι να αναλάβουν συμβόλαια στο NEOM, φουτουριστικό αστικό κέντρο υπό ανέγερση, ιδίως στο πεδίο της ασφάλειας και της επιτήρησης.