Η Ευρώπη σε ενεργειακό «αδιέξοδο»
EUROKINISSI

Η Ευρώπη σε ενεργειακό «αδιέξοδο»

Διχασμένα τα κράτη – μέλη μετά το «ΟΧΙ» της Κομισιόν στην πρόταση των «15»

Με τις «πλάτες» της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την πρόταση των 15 κρατών-μελών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Στον αντίποδα, προτείνει κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έντονο, όμως, είναι το παρασκήνιο της απόφασης αυτής, στο οποίο φαίνεται να εμπλέκεται άμεσα το Βερολίνο.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν 15 χώρες, μέσα σε αυτές και η Ελλάδα, που έχουν στείλει μία επιστολή και ζητούν από την Κομισιόν να επιβληθεί γενικό πλαφόν, δηλαδή στην τιμή όλων των εισαγωγών σε φυσικό αέριο και όχι μόνο της Ρωσίας.

Σε αυτή την θέση φέρνουν ισχυρές αντιδράσεις η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, αλλά και η Κομισιόν και πάει ένα βήμα παρακάτω το συλλογισμό ισχυριζόμενη ότι στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν ανώτατου ορίου τιμών υπάρχει ο κίνδυνος οι τρίτες χώρες να αρνηθούν την πώληση και συνεπώς να αναδυθεί ζήτημα επάρκειας.

Αυτό που θέτει η Κομισιόν «στο τραπέζι» είναι να τεθεί πλαφόν στην τιμή εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου μόνο. Επίσης η Κομισιόν πιστεύει ότι με απευθείας συζητήσεις με αξιόπιστους προμηθευτές, όπως είναι η Αλγερία, θεωρεί ότι μπορεί να επιτύχει καλύτερη τιμή.

Αύριο αναμένεται η κρίσιμη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με «μήλον της έριδος» να είναι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία στην αυριανή σύνοδό, δήλωσε στο Reuters ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι είναι «δύσκολο» να προβλεφθεί εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των χωρών για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Ελληνογαλλική συμφωνία για προμήθεια LNG
Μια καθοριστικής σημασίας συμφωνία για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, στην περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είναι αυτή που επετεύχθη μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού της TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Με την στρατηγική αυτή συμφωνία επιτυγχάνεται ο εθνικός στόχος που έθεσε η Κυβέρνηση για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και την σταδιακή απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η συμφωνία υλοποιείται ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα για ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο εξαιτίας του διεθνούς ράλι των τιμών αλλά και υπό τον φόβο διακοπών ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σε όλη, σχεδόν, την ήπειρο.

Η επιστολή του Μητσοτάκη στην Κομισιόν

Μήνυμα στο Twitter για την επιστολή 15 κρατών μελών της ΕΕ προς την Κομισιόν σχετικά με την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας! Η πλειοψηφία των 15 κρατών μελών υποστηρίζει τώρα το αίτημα προς την Επιτροπή να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο!» έγραψε ο πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης: Τέλος στο φονικό της Αίγινας του 2015 μπαίνει στη Μάλτα με τη σύλληψη του 36χρονου δράστη

Loading

Play