Η G7 δεσμεύτηκε να αυξήσει τη βοήθειά της για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19

Η G7 δεσμεύτηκε να αυξήσει τη βοήθειά της για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19

Οι ηγέτες της G7, των χωρών που ελέγχουν κάτι λιγότερο από τη μισή παγκόσμια οικονομία, επιχείρησαν σήμερα να μην επικεντρωθούν αποκλειστικά στην πανδημία αλλά στο πώς θα ανοικοδομήσουν τις πληγωμένες οικονομίες τους, ενισχύοντας το ελεύθερο εμπόριο και αντιμετωπίζοντας τις πολιτικές της Κίνας που «δεν είναι προσανατολισμένες προς την αγορά».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι έκαναν το «ντεμπούτο» τους σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη των ηγετών, της οποίας προήδρευε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Οι ηγέτες ζήτησαν να ενισχυθούν οι υγειονομικές άμυνες για να αντιμετωπιστεί μια μελλοντική πανδημία και να εξεταστεί η πιθανότητα μιας παγκόσμιας συνθήκης για την υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν, στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, τη βοήθεια που παρέχουν για τον εμβολιασμό, επαναλαμβάνοντας ότι τάσσονται υπέρ της ίσης πρόσβασης στα εμβόλια για όλους.

Η έμφαση ωστόσο δόθηκε στην «πράσινη» ανάκαμψη, την ίδια ημέρα που ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επιστρέφουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. «Αυτό που θα χρειαστούμε μετά την πανδημία είναι δουλειές και ανάπτυξη», τόνισε ο Τζόνσον στην εναρκτήρια ομιλία του.

Στο επίσημο ανακοινωθέν μετά τη λήξη της συνόδου σημειώνεται ότι η G7 θα προασπιστεί τις ανοιχτές οικονομίες και θα εργαστεί για «ένα εκσυγχρονισμένο, πιο ελεύθερο και με δικαιότερους κανόνες, πολυμερές εμπορικό σύστημα».

Δεν υπήρξε κάποια άμεση αναφορά στην απόφαση του Facebook να αποκλείσει τα ειδησεογραφικά άρθρα από την πλατφόρμα του στην Αυστραλία. Ωστόσο, ένας Γάλλος αξιωματούχος σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι ηγέτες έθεσαν το ζήτημα του ρόλου των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης στη διαφύλαξη της ελευθερίας του λόγου και το πώς θα μπορούσε να ρυθμιστεί αυτό. «Είναι ένα σημείο που αναφέρθηκε από πολλούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας», είπε αυτός ο σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για την απόφαση του Facebook στην Αυστραλία.

Αναφορικά με την Κίνα, σε μια σαφή αναφορά προς το Πεκίνο, οι ηγέτες της G7 σημείωσαν ότι θα συζητήσουν μεταξύ τους ποια θα είναι η συλλογική προσέγγισή τους στην αντιμετώπιση «πολιτικών και πρακτικών που δεν είναι προσανατολισμένες στην αγορά».

Μολονότι ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει την Κίνα «τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή» των ΗΠΑ, στα επίσημα ανακοινωθέντα της G7 το Πεκίνο αναφέρεται μόνο μία φορά.

 

«Στο αθόρυβο» η Μέρκελ

Η «κατάρα της σίγασης», που έχει πλήξει εκατομμύρια τηλεδιασκέψεις σε επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς και οικογενειακές κλήσεις, χτύπησε και πάλι σήμερα, στη συνάντηση των ηγετών των πιο προηγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου.

Μόλις ξεκίνησε να μιλά ο Τζόνσον, τον διέκοψε μια φωνή στα γερμανικά.

«Μας ακούς, Άγγελα;» ρώτησε, κρυφογελώντας, ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Νομίζω ότι πρέπει να μπεις στο αθόρυβο», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον «κατηγόρησε» επίσης τον Μπάιντεν ότι «έκλεψε» το σλόγκαν του για την αντιμετώπιση των καταστροφών, το «Build Back Better» (σ.σ. «Θα το χτίσουμε καλύτερα»). Παραδέχτηκε όμως αμέσως μετά ότι και ο ίδιος πιθανότατα το «έκλεψε» από κάπου αλλού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε εξάλλου ότι οι χώρες της G7, «ως φιλελεύθερες, ομοϊδεάτισσες δημοκρατίες», καταδικάζουν το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και τη φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία.

Μέλη της G7 είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading