Η Γαλλία εκφράζει υποστήριξη στον Λίβανο εν όψει διεθνούς διάσκεψης

Η Γαλλία εκφράζει υποστήριξη στον Λίβανο εν όψει διεθνούς διάσκεψης

Η Γαλλία δηλώνει την αλληλεγγύη της προς τον Λίβανο και διαβεβαιώνει ότι «δεν θα τον απογοητεύσει», όπως επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης υποστήριξης που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Ο στόχος είναι αρχικά να επαναβεβαιώσουμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, για διπλωματική λύση και για τερματισμό των εχθροπραξιών, για διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών και για την υποστήριξη των λιβανικών θεσμών, πρώτα και κύρια των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό υπογράμμισε στον ραδιοσταθμό RTL.

Τη διάσκεψη υποστήριξης του Λιβάνου θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της.

Θα υπάρξει συμμετοχή 70 χωρών και 15 διεθνών οργανισμών, με όλους αυτούς που έχουμε προσκαλέσει να επιβεβαιώνουν την παρουσία τους. Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δεν διευκρίνισε σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη.

Παρών θα είναι ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ενώ απών θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μετέβη πρόσφατα στο Ισραήλ.

Η Γαλλία και η Ουάσινγκτον προώθησαν τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύρραξης ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ.

Η Γαλλία επιθυμεί την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θέτει περιορισμούς στην παρουσία στρατού και άλλων δυνάμεων στον νότιο Λίβανο.

Η απόφαση αυτή επιτρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την κυριαρχία και την ενότητα του Λιβάνου, καθώς και εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ. Ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι η διπλωματική λύση πρέπει να έχει προτεραιότητα.

Ερωτηθείς για τον ρόλο του Ιράν στη σύγκρουση, ο Μπαρό χαρακτήρισε το Ιράν «παράγοντα περιφερειακής αποσταθεροποίησης» και ανέφερε τις επιπτώσεις της στήριξης της Χεζμπολάχ στο παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς.

Μετά από έναν χρόνο διασυνοριακής βίας, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο στον Λίβανο.

Loading