Η Γαλλία προτείνει “σύμφωνο ανάπτυξης” για την ευρωζώνη

Η Γαλλία προτείνει “σύμφωνο ανάπτυξης” για την ευρωζώνη

Σε μία προφανή αναφορά στην Γερμανία, η Γαλλία αυξάνει την πίεση καλώντας τις χώρες της Ευρωζώνης που διαθέτουν δημοσιονομικά περιθώρια να ενισχύσουν τις επενδύσεις, συντασσόμενη με την γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον πρόεδρό της, ο οποίος ανήγγειλε χθες ένα ισχυρό κοκτέιλ μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης για τα 19 μέλη της Ευρωζώνης.

Προσερχόμενος σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, ο υπουργός της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει πρόταση για ένα «σύμφωνο ανάπτυξης» και επανέλαβε την έκκληση που απηύθυνε χθες και ο Μάριο Ντράγκι: «Στην ζώνη του ευρώ υπάρχει έλλειψη ανάπτυξης. Δεν πρέπει να αρκούμαστε στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης στην Ευρωζώνη…Χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις εκ μέρους των χωρών που διαθέτουν δημοσιονομικά περιθώρια», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που απέστειλε πριν από μία εβδομάδα στο Στρασβούργο όταν, τότε, κατονόμασε την Γερμανία, την οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης προς την οποία στρέφονται όλα τα βλέμματα και οι εκκλήσεις για την ενεργητικότερη υποστήριξη της οικονομίας.

«Θα ήθελα να θυμίσω την γαλλική πρόταση για ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: περισσότερες επενδύσεις από χώρες που έχουν το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο να επενδύσουν, περισσότερες μεταρρυθμίσεις από χώρες που στερούνται παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας και η ανάγκη να μειωθεί το επίπεδο δημοσίων δαπανών και δημόσιου χρέους». «Είναι πραγματικά ώρα να αποφασίσουμε και να έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη ανάπτυξη», δήλωσε ο Λεμέρ.

Η γαλλική θέση υποστηρίχθηκε και από τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά, ο οποίος υπερθεμάτισε: «Οι χώρες που υπηρέτησαν καλά την δημοσιονομική τους ισορροπία έχουν περιθώρια και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν».

Τη στήριξή του εξέφρασε και ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Έντουαρτ Μίλερ: «Η οικονομία αποδυναμώνεται. Στόχος είναι να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και επίσης να ενδυναμώσουμε την κεφαλαιαγορά».

Στον αντίποδα, η Μαγκνταλένα Αντερσον, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, που, ωστόσο, δεν συμμετέχει στην Ευρωζώνη, συντάχθηκε με το Βερολίνο: «Ισως, οι χώρες που πιέζουν την Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις θα έπρεπε να είχαν αφιερώσει τα τελευταία χρόνια περισσότερο χρόνο στην εξυπηρέτηση του χρέους τους».

Πάνω απ΄όλα η δημοσιονομική ισορροπία

Οσο για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, απέφυγε να απαντήσει, αλλά προτίμησε να μιλήσει για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες στην Φρανκφούρτη για την στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης.

«Είναι σημαντικό, και κυρίως για την Γερμανία, να δεσμευθούμε για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ με βάση το μοντέλο της Bundesbank. Και οφείλουμε να τιμήσουμε το επίτευγμα αυτό (της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ) επιδεικνύοντας κάποια αυτοσυγκράτηση στα σχόλια που αφορούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ».

Ηδη από χθες, το γερμανικό ταμπλόιντ Bild έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τους γερμανούς καταθέτες», ενώ στο σημερινό της πρωτοσέλιδο παραβάλλει τον Μάριο Ντράγκι με τον κόμη Δράκουλα…

Ομως την Τρίτη, και καθώς οι αγορές περίμεναν μία γερμανική άνοιξη με την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην υπηρεσία της ανάκαμψης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στην γερμανική βουλή ένα σχέδιο τέλεια ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το 2020, σύμφωνο με το δημοσιονομικό δόγμα που το Βερολίνο υπηρετεί πιστά από το 2014.

Και έδωσε την διαβεβαίωση ότι, αν μία οικονομική κρίση ξεσπάσει στην Γερμανία ή την Ευρώπη, το Βερολίνο βρίσκεται σε θέση να την αντιμετωπίσει με «πολλά, πολλά δισεκατομμύρια»…

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει επίσης το Βερολίνο να αυξήσει τις δαπάνες για την τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

«Ζητούμε από την Γερμανία εδώ και καιρό να δαπανήσει περισσότερο. Βέβαια, η Γερμανία έχει το περιθώριο και θα το υποστηρίζαμε με θέρμη», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν πώς να τροποποιήσουν τις κρατικές δαπάνες προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερο περιθώριο για επενδύσεις. Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να συζητήσουν την επανεξέταση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ στις συναντήσεις τους στο Ελσίνκι σήμερα και αύριο.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading