Η Γερμανία διαβεβαίωσε ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν θα επηρεάσουν τη βοήθεια στην Ουκρανία

Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε χθες Δευτέρα τις εκτιμήσεις που υποστηρίζουν ότι προγραμματίζει να περιορίσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία λόγω των δημοσιονομικών αναγκών που αντιμετωπίζει.

Διαβάστε επίσης: Δυνάμεις της Ρωσίας εντείνουν την πίεση στο ανατολικό μέτωπο, αναφέρει η Ουκρανία

«Η Γερμανία παραμένει απόλυτα δεσμευμένη και η υπόσχεση του καγκελάριου (Όλαφ Σολτς) για συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία όσο απαιτείται, καθώς και η επισήμανση ότι κανένας, και ειδικά ο ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν), δεν μπορεί να ελπίζει σε μείωση της βοήθειας, θα τηρηθεί», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούσνερ στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο χθες.

Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη αποφασιστικότητα της γερμανικής στήριξης στον ουκρανικό στρατό, ώστε να αντιμετωπιστεί η ρωσική στρατιωτική εισβολή, που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, αποστάσεις από τη διμερή χρηματοδότηση της βοήθειας αναμένονται, καθώς μέρη αυτής θα ενσωματωθούν σε πολυμερείς μορφές στήριξης, οι οποίες ακόμη παραμένουν μη οριστικοποιημένες.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σολτς επιδίωξε χθες να καθησυχάσει το Κίεβο, τονίζοντας πως το εν λόγω σχήμα θα «επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει εξοπλισμούς σε μεγάλη κλίμακα».

Η επόμενη χρονιά είναι αβέβαιη ως προς το πώς θα υποστηρίξει το Βερολίνο το Κίεβο.

Φέτος, αναμένονται τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T, δέκα τεθωρακισμένα με αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard, δεκαέξι αυτοκινούμενα πυροβόλα, δέκα άρματα μάχης Leopard, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και χιλιάδες οβίδες για πυροβόλα και άρματα μάχης.

Το 2024, η Γερμανία θα διαθέσει στρατιωτική βοήθεια σχεδόν 7,5 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, ενώ έχει προγραμματίσει 4 δισεκ. ευρώ για το 2025. Το τελευταίο αυτό ποσό ενδέχεται να αυξηθεί με απόφαση της Μπούντεσταγκ, της κάτω Βουλής, όπως συνέβη το 2024.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έχει ήδη ζητήσει ανεπίσημα να αυξηθεί το ποσό κατά τουλάχιστον 4 δισεκ. ευρώ, αν και εκπρόσωπος του υπουργείου του δεν σχολίασε. Το υπουργείο Οικονομικών περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση.

Η Γερμανία κατέχει τη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου υποστηρικτή, σε όρους χρηματοδότησης, του ουκρανικού στρατού σε διεθνές επίπεδο.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading