Η γερμανία εκτιμά ότι η ουκρανία δεν πρέπει να παραχωρήσει όλα τα εδάφη υπό ρωσική κατοχή

Η γερμανία εκτιμά ότι η ουκρανία δεν πρέπει να παραχωρήσει όλα τα εδάφη υπό ρωσική κατοχή

Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε χθες Κυριακή ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να εκχωρήσει όλα τα εδάφη της που τελούν υπό κατοχή της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που προτείνει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί να τερματιστούν το ταχύτερο δυνατό οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Πιστόριους επισήμανε ότι η Ουκρανία γνώριζε ότι εδαφικές παραχωρήσεις ήταν πιθανό να απαιτηθούν για μια αξιόπιστη συμφωνία ειρήνης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτές οι παραχωρήσεις δεν θα πρέπει να είναι τόσο εκτενείς όσο αυτές που αναφέρονται στην τελευταία πρόταση του αμερικανού προέδρου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας, ωστόσο έχουν υπονοήσει ότι αυτό περιλαμβάνει το πάγωμα της γραμμής του μετώπου και την αναγνώριση de jure του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας, που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, με αντάλλαγμα την ειρήνη.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα για ένα αμερικανικό σχέδιο που παρουσιάστηκε σε Ουκρανούς αξιωματούχους και προβλέπει τη de facto αναγνώριση από την Ουάσιγκτον του ρωσικού ελέγχου στις περιφέρειες των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στα ανατολικά, καθώς και στις Χερσώνα και Ζαπορίζια στα νότια.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Πιστόριους επαίνεσε τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στη Ρώμη ο πρόεδρος Τραμπ και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εξέφρασε την άποψη ότι οι ενδείξεις από τις δύο πλευρές είναι αντιφατικές, με κάποιες να είναι φιλικές και άλλες εχθρικές.

Loading

Play