Οι ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα επόμενα επτά χρόνια, σε μία σύνοδο κορυφής που αναμένεται να είναι μακρά και δύσκολη, δεδομένων των σημαντικών διαφωνιών μεταξύ των χωρών μελών.
Ακολουθούν δηλώσεις που έγιναν από ηγέτες της ΕΕ πριν από τη σύνοδο:
ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΚΟΥΡΤΣ
«Είναι γραμμένο στα άστρα εάν θα έχουμε συμφωνία».
«Θα έχουμε μια συντονισμένη προσέγγιση με τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία. Μόλις συναντηθήκαμε και θα συναντήσουμε από κοινού τον Σαρλ Μισέλ».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ
«Θα είναι μία μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση».
«…για μας είναι σημαντικό τουλάχιστον το 25% των πόρων να δαπανηθούν για προγράμματα όπως η Πράσινη Συμφωνία» ή η προετοιμασία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή.
«Για μένα είναι σημαντικό να υπερασπισθούμε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό με νέες προτεραιότητες. Η πρόταση που έχουμε είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης».
ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΓΓΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
“Η Γερμανία προσέρχεται με μεγάλη αποφασιστικότητα να βρεθεί μια λύση. Δεν μπορώ να πω τώρα εάν θα επιτύχουμε, αλλά ελπίζω ότι θα καταγράψουμε σημαντική πρόοδο…Είναι μια περίπλοκο έργο και σίγουρα πρέπει να ξεπεραστούν μεγάλες διαφορές”.
“Η Γερμανία δεν είναι ικανοποιημένη με τη σημερινή κατάσταση στις διαπραγματεύσεις”.
“Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα νέα μας (ανατολικά) κράτη να συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθεια… θέλουμε μια σύγχρονη ατζέντα…αλλά επίσης και τα νέα θέματα, όπως η μετανάστευση, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η αναπτυξιακή βοήθεια είναι σημαντικά”.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ
«Υπάρχουν πολλά συμφέροντα, υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Είναι όλες εύλογες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να καταγράψουμε πρόοδο τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες. Τα πάντα είναι στο τραπέζι για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε».
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΜΑΤΕΟΥΣ ΜΟΡΑΒΙΕΤΣΚΙ
«Οι συνομιλίες είναι επίσης δύσκολες διότι κάποιες χώρες πιέζουν για νέους στόχους για τις δαπάνες, θέλουν ο προϋπολογισμός να έχει διαφορετική δομή και παράλληλα θέλουν να μειώσουν τις δαπάνες για την πολιτική συνοχής και τη γεωργία».
«Κατά τη δική μας άποψη, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για να αλλάξει η δομή του προϋπολογισμού και παράλληλα να μειωθεί το μέγεθός του».
«Νέοι τομείς δαπανών, όπως η έρευνα ή η μετανάστευση, η άμυνα ή η καινοτομία, είναι σημαντικοί τομείς πολιτικής, αλλά δεν μπορούν να είναι εις βάρος της συνοχής και της κοινής αγροτικής πολιτικής».
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΣΑΝΑ ΜΑΡΙΝ
«Τα κράτη-μέλη απέχουν ακόμα αρκετά μεταξύ τους. Θα δούμε εάν μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή την εβδομάδα ή θα πρέπει να συνεχίσουμε».
«Υπάρχουν πολλές φιλοδοξίες για αυτόν τον προϋπολογισμό. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές -η Βρετανία έχει αποχωρήσει από την ΕΕ και είμαστε σε μια νέα κατάσταση».