Το ελληνικό κρασί κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ιταλία. Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία το Greek Wine Day, μια ημερήσια έκθεση αφιερωμένη στην προώθηση της ελληνικής παραγωγής κρασιού και στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες της ιταλικής οινοπαραγωγής, κάβες και εστιατόρια από την Τοσκάνη, σομελιέ και ο καταξιωμένος σεφ Στέλιος Σάκαλης.
Παράλληλα, βραβεύθηκαν τρία ελληνικά κρασιά, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στην έκδοση του ιταλικού οδηγού I Vini del cuore, που θα κυκλοφορήσει σε έντυπη και διαδικτυακή μορφή.
Συνολικά, στο Greek Wine Day της Φλωρεντίας, που οργανώθηκε με τη στήριξη της άμισθης προξένου της Ελλάδας στην πρωτεύουσα της Αναγέννησης, Πέγκυς Πετρακάκου, συμμετείχαν είκοσι ελληνικά οινοποιεία, από σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας: από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη και από την Αττική μέχρι την Κεφαλονιά.
Η προβολή του ελληνικού κρασιού στην Ιταλία θα ανοίξει νέους δρόμους στον γαστρονομικό τουρισμό, προσελκύοντας λάτρεις και γνώστες και δημιουργώντας μια αναμφισβήτητη υπεραξία. Ο διοργανωτής της εκδήλωσης, Χάρης Παπανδρέου, τόνισε ότι η προώθηση του ελληνικού κρασιού είναι πράξη αναγνώρισης μιας βαθιάς παράδοσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράστηκε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φιλοξενία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και από άλλες πόλεις, με την επόμενη «Ελληνική Ημέρα Κρασιού» της Ιταλίας να είναι πιθανό να διοργανωθεί στο Μιλάνο.