Η Ινδία καταγράφει τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο που συνδέονται με την μόλυνση

Η Ινδία καταγράφει τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο που συνδέονται με την μόλυνση

Η Ινδία βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης με τους περισσότερους θανάτους που συνδέονται με την μόλυνση και ακολουθούν η Κίνα και η Νιγηρία, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες η οποία εκτίμησε τις επιπτώσεις διεθνώς των ρύπων στον αέρα, το νερό και τον εργασιακό χώρο.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Υγεία και την Ρύπανση (GAHP) διαπίστωσε ότι η μόλυνση είναι η πρώτη περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στον πλανήτη προκαλώντας το 15% όλων των θανάτων –περίπου 8,3 εκατομμύρια νεκροί.

Μεταξύ των δέκα χωρών με τους περισσότερους θανάτους από την μόλυνση το 2017 –την τελευταία χρονιά που υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία– βρίσκονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες και τις πλουσιότερες, καθώς και κάποιες από τις φτωχότερες.

Ως προς τον αριθμό των θανάτων από την μόλυνση η Ινδία και η Κίνα βρίσκονται πρώτες με περίπου 2,3 εκατ και 1,8 εκατ αντίστοιχα, ακολουθούμενες από τη Νιγηρία, την Ινδονησία και το Πακιστάν.

Οι ΗΠΑ έρχονται έβδομες με σχεδόν 200.000 θανάτους.

“Η έκθεση υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η μόλυνση αποτελεί μια παγκόσμια κρίση”, είπε η Ρέιτσελ Κούπκα, η εκτελεστική διευθύντρια της GAHP. “Δεν έχει σημασία πού μένεις. Η μόλυνση θα σε βρει”.

Τα ποσοστά των θανάτων που συνδέονται με την μόλυνση ήταν υψηλότερα σε κάποιες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπου η έλλειψη πόσιμου νερού και ο μολυσμένος αέρας σε εσωτερικούς χώρους είναι βασικές αιτίες θανάτου.

Το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Βόρεια Κορέα είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους (287, 251 και 202 αντίστοιχα).

“Η Ινδία έχει αυξανόμενη μόλυνση από αυτοκίνητα και βιομηχανίες εξαιτίας της αστικής ανάπτυξης με τις πλημελλείς συνθήκες υγιεινής και τον μολυσμένο αέρα σε εσωτερικούς χώρους να παραμένουν στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος”, αναφέρει η έκθεση.

Στον αντίποδα, πέντε χώρες στην Αραβική Χερσόνησο συγκαταλέγονται στην πρώτη δεκάδα των χωρών στον κόσμο με τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από μόλυνση με το Κατάρ να βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση.

Ο κίνδυνος της μόλυνσης στην εργασία περιλαμβάνει θανάτους από καρκινογόνα στοιχεία, από το παθητικό κάπνισμα, από σωματίδια, αέρια και καυσαέρια, με την κυρίαρχη αιτία πρόκλησης θανάτων να συνδέεται με την έκθεση στις εκπομπές αμόλυβδης βενζίνης των αυτοκινήτων. Αυτό αναφέρεται στον μόλυβδο που αποθηκεύεται και παραμένει στο έδαφος από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση ευθύνεται για το 40% όλων των θανάτων που συνδέονται με την γενικότερη μόλυνση του περιβάλλοντος με την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν να βρίσκονται πρώτες στη λίστα (1,2 εκατ, 1,2 εκατ και 130.000 αντίστοιχα).

Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως που συνδέονται με την μόλυνση μόλις ξεπέρασε εκείνους που συνδέονται με την χρήση καπνού, που ανέρχονται σε περίπου οκτώ εκατομμύρια, αλλά επισκιάζεται κατά πολύ από εκείνους που συνδέονται με τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, διατροφής υψηλής σε νάτριο, από τον HIV, την ελονοσία, την φυματίωση και τους πολέμους, καταλήγει η έκθεση.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play