Η Ισραηλινή Ένοπλες Δυνάμεις ‘εξάλειψαν’ κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά

Χθες Τρίτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ‘εξάλειψαν’ κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, τον ‘υπεύθυνο’ κατά την εκτίμηση τους για την επίθεση με ρουκέτα σε πόλη του κατεχόμενου Υψιπέδου Γκολάν το Σάββατο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 παιδιών. Ο στρατός είχε προειδοποιήσει για πιθανή εκδίκηση, επισημαίνοντας την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή, ειδικά μετά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας που μετρά 299 ημέρες.

Ειδικότερα, οι ισραηλινές πολεμικές αεροπορίες ‘εξάλειψαν’ τον Φουάντ Σουκρ, κορυφαίο στέλεχος της ‘τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά’, στην περιοχή της Βηρυτού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού.

Ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ανέφερε ότι ο Φουάντ Σουκρ ήταν ‘υπεύθυνος’ για την επίθεση στην κατεχόμενη περιοχή του Γκολάν το Σάββατο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο παιδιών στη πόλη Δρούζων.

Δυστυχώς, τρεις άμαχοι, μια γυναίκα και δυο παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 74 τραυματίστηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με τον προκαταρκτικό απολογισμό που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολά δήλωσε ότι ο Φουάντ Σουκρ, ο οποίος διαδραμάτισε ‘ρόλο πρώτης γραμμής στις επιχειρήσεις (…) κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο’, επιβίωσε της επιδρομής.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Χεζμπολά ότι εκτόξευσε τη ρουκέτα που σκότωσε το Σάββατο δώδεκα παιδιά, ενώ η λιβανική οργάνωση αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι η Χεζμπολά ‘υπερέβη την κόκκινη γραμμή’, μερικά λεπτά μετά τον βομβαρδισμό. Όπως τόνισε, ‘Απόψε, δείξαμε ότι το αίμα του λαού μας έχει τίμημα και ότι δεν υπάρχει καμία τοποθεσία εκτός εμβέλειας των δυνάμεών μας’.

Καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε ότι προετοιμάζεται για ‘σκληρή’ ανταπόδοση της επίθεσης, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της ασφαλείας στο υπουργείο Άμυνας.

Στην περιοχή του βομβαρδισμού, ο τελευταίος όροφος μιας οκταώροφης πολυκατοικίας υπέστη σοβαρές ζημιές και ηλεκτρικά καλώδια κρέμονταν από μια τεράστια τρύπα, καθώς ασθενοφόρα προσπαθούσαν να περάσουν ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων που έκαναν διάσωση.

Όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Φουάντ Σουκρ είχε ‘κεντρικό ρόλο’ στις ‘στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολά στη Συρία’, καθώς και στην επίθεση του 1983 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 241 Αμερικανούς πεζοναύτες στη Βηρυτό.

Το 2017, η Ουάσιγκτον προσέφερε μεγάλη αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη δύο ηγετών της Χεζμπολά, εκ των οποίων ο Φουάντ Σουκρ είναι ο ένας.

Η ανησυχία για την εξάπλωση της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, και πιθανώς σε όλη την περιοχή, εντείνεται, γεγονός που οδηγεί σε αλλεπάλληλους ανοικτούς διαλόγους και μαχών μεταξύ της Χεζμπολά και των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο Χαγκαρί δήλωσε ότι ‘η συνεχής επιθετικότητα της Χεζμπολά και οι βάρβαρες επιθέσεις τους οδηγούν τον λαό του Λιβάνου και όλης της Μέσης Ανατολής σε μεγαλύτερη κλιμάκωση’.

‘Ενώ θα προτιμούσαμε να επιλυθούν οι εχθροπραξίες χωρίς διευρυμένη σύρραξη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι πλήρως προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια’, πρόσθεσε ο αντιναύαρχος.

Η Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς, έχει ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία θεωρείται η αρχή του πολέμου. Από τότε, οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του λιβανικού κινήματος και των ισραηλινών δυνάμεων είναι καθημερινές.

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το ‘δικαίωμα να αμυνθεί’ κατά της Χεζμπολά, την οποία χαρακτήρισε ‘τρομοκρατική οργάνωση’. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ‘πρέπει να εργαστούμε για να υπάρξει διπλωματική λύση, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις’.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, καταδίκασε τον ισραηλινό βομβαρδισμό, χαρακτηρίζοντάς τον ‘κατάφωρη επίθεση’ και καλώντας την διεθνή κοινότητα να ‘ασκήσει πίεση’ στο Ισραήλ για να ‘σταματήσει τις απειλές του’.

Το Ιράν, υποστηρικτής της Χεζμπολά, δήλωσε ότι η ισραηλινή επιδρομή δεν θα σταματήσει ‘την υπερήφανη λιβανική αντίσταση να συνεχίσει (…) να υποστηρίζει τους καταπιεζόμενους Παλαιστίνιους και να αγωνίζεται εναντίον της επιθετικότητας’ του Ισραήλ.

Η Ρωσία κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

‘Η λύση δεν μπορεί να είναι στρατιωτική’, ανέφερε η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.

Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις προσπάθειες για να αποτρέψει την απειλούμενη εξάπλωση της σύρραξης.

Νωρίτερα χθες, ένας ισραηλινός άμαχος περίπου 30 ετών σκοτώθηκε όταν ρουκέτα προσγειώθηκε στο βόρειο Ισραήλ, με τον στρατό να αναφέρει ότι αντέτεινε βολές προς τη Χεζμπολά. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε περίπου δέκα εγκαταστάσεις της Χεζμπολά ‘σε επτά διαφορετικές ζώνες’ και ότι εξουδετέρωσαν μέλος του λιβανικού κινήματος.

Αναφορικά με τις επιθέσεις της Χεζμπολά, έγιναν ανακοίνωσεις ότι εξαπέλυσαν πολλές επιθέσεις, δύο από αυτές προς το βόρειο Ισραήλ.

Στο μεταξύ, στο Ιράκ, ακούστηκαν χθες εκρήξεις σε βάση που σχετίζεται με το Ιράν, νότια της Βαγδάτης, με τουλάχιστον τέσσερις μαχητές να σκοτώνονται και άλλοι να τραυματίζονται. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στους Ρόιτερς ότι ήταν πλήγμα των αμερικανικών δυνάμεων, αναφερόμενος σε ‘απειλή’ για την αντιτζιχαντιστική συμμαχία στην ιρακινή επικράτεια, λίγες ώρες μετά την επιδρομή του Ισραήλ στη Βηρυτό.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα 1.197 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένα σε ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, οι 111 παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ 39 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ως αντίποινα, το Ισραήλ δεσμεύθηκε να εξαλείψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, φέρεντας την υποστήριξη των ΗΠαλ., δυνάμεις και ΕΕ, οι οποίες την έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 39.400 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητα αμάχους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Χθες αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί πυροβολικού στη Χαν Γιούνις και στη Ράφα (νότια), στον καταυλισμό αλ Μπουρέιτζ (κεντρικά) και στην πόλη της Γάζας (βόρεια).

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία, οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Χαν Γιούνις από τις 22 Ιουλίου έχουν προκαλέσει το θάνατο περίπου 300 ανθρώπων. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι ‘ολοκλήρωσε’ την επιχείρηση, αφού οι δυνάμεις του σκότωσαν ‘πάνω από 150 τρομοκράτες’.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι άρματα μάχης άνοιξαν πυρ στο ανατολικό τμήμα της Χαν Γιούνις νωρίς χθες. Οκτώ πτώματα ανασύρθηκαν σύμφωνα με ομάδες διάσωσης και γιατρούς.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading