Η Ιταλία υποδέχεται το Ocean Viking και τους μετανάστες που διέσωσε

Η Ιταλία υποδέχεται το Ocean Viking και τους μετανάστες που διέσωσε

Η Ιταλία όρισε στο Ocean Viking, το πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée το οποίο εκτελεί αποστολές έρευνας και διάσωσης, ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει τους 113 ανθρώπους που διέσωσε στην πρώτη του επιχείρηση στη Μεσόγειο αφότου ελλιμενίστηκε στη Γαλλία τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε η ΜΚΟ χθες Τρίτη.

Το σκάφος πλέει προς την κατεύθυνση της Ραβέννας (βορειοανατολική Ιταλία), την οποία του υπέδειξαν οι ιταλικές αρχές ως ασφαλές λιμάνι, διευκρίνισε η ΜΚΟ, στηλιτεύοντας τις «τέσσερις μακρές ημέρες πλοήγησης» που απαιτούνται για να φθάσει εκεί.

Οι μετανάστες πάνω στο πλοίο διασώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στα διεθνή χωρικά ύδατα, στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Μάλτας, κοντά στη λιβυκή ζώνη, ανέφερε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.

«Καθώς κατευθυνόμαστε προς βορρά, φοβόμαστε πως άλλοι άνθρωποι σε κίνδυνο στη θάλασσα δεν θα μπορέσουν να διασωθούν», τόνισε η SOS Méditerranée, παρότι παραδέχθηκε πως τα μέλη της αισθάνονται ανακούφιση «για τους διασωθέντες» πάνω στο Ocean Viking.

Ανάμεσά τους είναι «23 γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες είναι έγκυες, περίπου τριάντα ασυνόδευτοι ανήλικοι και τρία βρέφη», το μικρότερο από τα οποία δεν είναι παρά ηλικίας τριών εβδομάδων, σύμφωνα με τη ΜΚΟ με έδρα τη Μασαλία (νοτιοανατολική Γαλλία).

Επέβαιναν σε «υπερφορτωμένο φουσκωτό πλεούμενο στο απόλυτο σκοτάδι», πάντα σύμφωνα με την οργάνωση.

Στα μέσα Νοεμβρίου, το Ocean Viking μετέφερε στην Τουλόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, 230 μετανάστες και πρόσφυγες που διέσωσε στα χωρικά ύδατα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, έπειτα από οδύσσεια τριών εβδομάδων σε αναζήτηση ασφαλούς λιμανιού και διπλωματικό μπραντεφέρ Παρισιού και Ρώμης.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας συμφώνησε «κατ’ εξαίρεση» να υποδεχθεί το πλοίο μετά την κατηγορηματική άρνηση της Ιταλίας, που προκάλεσε διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο κρατών μελών της ΕΕ.

Από την αρχή της χρονιάς, 1.998 μετανάστες και πρόσφυγες χάθηκαν στη Μεσόγειο, εκ των οποίων 1.369 στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο επικίνδυνη θαλάσσια μεταναστευτική οδό στον κόσμο, σύμφωνα με τα δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να σωθούν από ένοπλες συρράξεις ή την ανέχεια αποπειρώνται να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τη Λιβύη, οι ακτές της οποίας απέχουν κάπου 300 χιλιόμετρα από την Ιταλία.

Δείτε επίσης: Γερμανία: Αυξάνεται και πάλι το επίπεδο πληρότητας στις δεξαμενές φυσικού αερίου, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες

Loading

Play