Η Κίνα εξαρτημένη από τον άνθρακα

Η Κίνα εξαρτημένη από τον άνθρακα

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι κάλεσε σήμερα να μειώσει την εξάρτηση της από τον άνθρακα, η Κίνα, γιατί είναι ταυτόχρονα η χώρα που κατασκευάζει τα περισσότερα εργοστάσια που χρησιμοποιούν αυτή την ορυκτή ενέργεια και η χώρα που επενδύει περισσότερο στις νέες ενέργειες.

Παρατίθενται μερικά στοιχεία που δείχνουν γιατί η Κίνα δυσκολεύεται ν’ απαλλαγεί από αυτό το ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο.

– Ενεργειακή ασφάλεια –

Σχεδόν το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα παράγεται από άνθρακα.

Η χώρα έχει δεσμευτεί ωστόσο να φθάσει την κορύφωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030, και στη συνέχεια να πετύχει το “ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα“, με ορίζοντα το 2060.

Ωστόσο το Πεκίνο δεν λέει πώς υπολογίζει να αντικαταστήσει τον άνθρακα, δηλώνει ο Λι Σουό, της Greenpeace Κίνας.

Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία πέρυσι νέα εργοστάσια άνθρακα που μπορούν να παράγουν 38,4 γιγαβάτ (GW) ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό, κατά την ίδια περίοδο, τριπλάσια εργοστάσια σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ένα γιγαβάτ είναι ισοδύναμο της ισχύος ενός πυρηνικού αντιδραστήρα.

“Ο άνθρακας είναι συνώνυμο της ενεργειακής ασφάλειας” για το Πεκίνο, εκτιμά ο Λι Σουό.

Στα τέλη του 2020, η Κίνα χρειάστηκε να παρέχει με δελτίο την ηλεκτρική ενέργεια λόγω έλλειψης άνθρακα.

Παρά τις χειμερινές θερμοκρασίες, δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες αποφασίστηκαν από τις αρχές.

– Φόβος για την εργασία –

Στο σύνολο των έξι εκατομμυρίων ανθρακωρύχων που έχει η Κίνα, περισσότερο από ένα τρίτο αυτών έχασαν τη δουλειά τους μετά το κλείσιμο ορυχείων, σύμφωνα με μελέτη της κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

Ο φόβος μιας ανεργίας μεγάλης κλίμακας και ο κίνδυνος των κοινωνικών ταραχών που αυτό μπορεί να προκαλέσει, ανάγκασαν το Πεκίνο να αναβάλει τους στόχους του για μείωση των εκπομπών ρύπων.

Και η κεντρική εξουσία ζήτησε στην αρχή του μήνα από τις επαρχίες να υποστηρίζουν περισσότερο τις ρυπογόνες εταιρίες στην οικολογική τους μετάβαση.

– Ανισορροπία της προσφοράς –

Το μεγαλύτερο μέρος των “καθαρών” ενεργειών (αιολική, ηλιακή και υδραυλική) στην Κίνα παράγονται στο δυτικό άκρο της χώρας.

Οι πιο δυναμικές περιφέρειες για την οικονομία, και συνεπώς πιο ενεργοβόρες, βρίσκονται στα ανατολικά.

Πρόβλημα: η Κίνα έχει έλλειψη γραμμών υψηλής τάσης για να μεταφέρεται η παραγόμενη πράσινη ενέργεια.

Η State Grid, ο μεγαλύτερος προμηθευτής στη χώρα, ανακοίνωσε επένδυση 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σύνδεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εθνικό δίκτυο και για την αποκατάσταση αυτή της ανισορροπίας

– Αγορά άνθρακα –

Η Κίνα εκκίνησε τον Ιούλιο τη δική της “αγορά άνθρακα

Αυτή η αγορά ορίζει για πρώτη φορά ανώτατα όρια ρύπανσης για τις επιχειρήσεις.

Αν οι τελευταίες είναι ανίκανες να τηρήσουν αυτά όρια, θα πρέπει να αγοράσουν “δικαίωμα ρύπανσης” από άλλες εταιρίες με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Αλλά για πολλούς παρατηρητές, η τιμή στην Κίνα είναι πάρα πολύ χαμηλή (λιγότερο από 7 δολάρια) σε σχέση με τις τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σχεδόν 36 δολάρια) και στην Καλιφόρνια (17 δολάρια).

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play