Η Κίνα και η Ελλάδα ενισχύουν τις πολιτιστικές τους σχέσεις μέσα από τη μάθηση και την ανταλλαγή

Η Κίνα και η Ελλάδα ενισχύουν τις πολιτιστικές τους σχέσεις μέσα από τη μάθηση και την ανταλλαγή

Το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών, το οποίο φιλοξενήθηκε από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS), το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας και την Ακαδημία Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου. Στο Συνέδριο προσκλήθηκαν ειδικοί μελετητές, ακαδημαϊκοί, σημαίνουσες προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης, αλλά και νέοι από όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν διεξοδικές συζητήσεις και διάλογο πάνω στο θέμα «Ο κλασικός πολιτισμός και ο σύγχρονος κόσμος», καθώς και συναφή θέματα. Στις 7 του μήνα ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στο Συνέδριο, εκφράζοντας την εγκάρδια προσδοκία ότι οι εμπειρογνώμονες και οι ακαδημαϊκοί από όλες τις χώρες θα αναλάβουν την αποστολή των κλασικών σπουδών και θα προαγάγουν την κληρονομιά, την ανάπτυξη των πολιτισμών, καθώς και τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών. Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί της Κίνας και της Ελλάδας, στον σημερινό πολυτάραχο κόσμο, ενώ ενώνουν τα χέρια για την προώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση των ανταλλαγών και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των παγκόσμιων πολιτισμών, αναζητούν την προέλευση των ιδεών και των πολιτισμών.

Οι πολιτισμοί αλληλοεπιδρούν λόγω της ποικιλομορφίας, μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο λόγω της ανταλλαγής και έτσι αναπτύσσονται. Τα τελευταία χρόνια, οι πολιτιστικές και ανθρωπιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έχουν γνωρίσει άνθηση. Φέτος το καλοκαίρι, υπό την αιγίδα του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού (ΚΕΛΚΙΠ), περισσότεροι από 160 φοιτητές από έξι κινεζικά πανεπιστήμια ήρθαν στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις και ανταλλαγές. Το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας εγκαινιάστηκε επίσημα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ το Τρίτο Φόρουμ Κομφούκιου-Αριστοτέλη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κίνα. Μόλις πριν από ένα μήνα, συμμετείχα στην υποδοχή αντιπροσωπείας από το Ίδρυμα Soong Ching Ling της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, ο κ. Wu Weishan, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας, παρουσίασε το γλυπτό του «Η ενότητα του Ουρανού και του ανθρώπου – Lao Zi» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας. Η γενική διευθύντρια του μουσείου κα Άννα Καραπαναγιώτου το χαρακτήρισε ως φόρο τιμής στο πνεύμα και την ουσία του Ταοϊσμού, της κεντρικής φιλοσοφικής ιδέας του κινεζικού Ταοϊσμού, και ως διαχρονικό σύμβολο των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Η φιλία που ενώνει την Κίνα και την Ελλάδα έχει μακρά ιστορία. Ήδη πριν από 2.000 χρόνια, είχαν ανταλλαγές μέσω του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού. Οι πολιτισμοί των δύο χωρών είναι αλληλένδετοι, ακροβατώντας μεταξύ Ανατολής και Δύσης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το μεγαλείο των αρχαίων πολιτισμών αντανακλάται στη σημασία τους για την σύγχρονη εποχή. Ένας Έλληνας φίλος, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε πρόσφατα ότι «η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, όπως ο πόλεμος, η οικονομική ύφεση και οι στάσιμες επενδύσεις».

Η Κίνα πάντοτε ακολουθεί το ιδανικό της ειρηνικής ανάπτυξης και ως φορέας ειρήνης επιδιώκει τη συνεργασία με αμοιβαία οφέλη. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογραμμίζει ότι η αλληλεγγύη και η συνεργασία όλων των χωρών είναι ο μόνος τρόπος για την ανάπτυξη των πολιτισμών και τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη, προάγοντας τη δημιουργία ενός νέου προτύπου στις διεθνείς ανταλλαγές. Τα τελευταία χρόνια, έχει προτείνει την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη, την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τον Πολιτισμό.

Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι κοινό και η νέα εποχή επιτάσσει αλληλεγγύη και συνεργασία. Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί σταθερά μαζί μας για να ανατρέξουμε στις ρίζες του πολιτισμού και να απαντήσουμε στα νέα ερωτήματα των καιρών.

Loading

Play