Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας απειλεί την πρόσβαση σε δημοφιλή φάρμακα

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας απειλεί την πρόσβαση σε δημοφιλή φάρμακα

Δημοφιλή δυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση νόσων, περιλαμβανομένων του καρκίνου και του διαβήτη, έχουν επηρεαστεί από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Την Παρασκευή, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών αγαθών στο 125%, απαντώντας έτσι στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει τους υψηλότερους δασμούς στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κυβέρνηση Τραμπ ερευνά αν οι εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή δασμών σε αυτά τα προϊόντα. Ειδικοί λένε ότι οι κινεζικοί δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένες τιμές ή σε περιορισμένη προμήθεια ορισμένων φαρμάκων.

Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως οι AstraZeneca, Sanofi, GSK και Eli Lilly, διαθέτουν τουλάχιστον ένα αμερικανικό εργοστάσιο για τα φάρμακά τους που πωλούνται στην Κίνα. Στην Ιντιάνα, η AstraZeneca έχει ένα εργοστάσιο όπου παρασκευάζεται το δημοφιλέστερο φάρμακό της κατά του καρκίνου, το durvalumab, ενώ η Eli Lilly παράγει το tirzepatide, το διάσημο φάρμακό της για τον διαβήτη και τον έλεγχο του βάρους.

Η Βόρεια Καρολίνα αναφέρεται ως τόπος παρασκευής του αντισώματος nirsevimab για την πρόληψη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) από τις AstraZeneca και Sanofi, καθώς και του Dovato από την GSK για την αντιμετώπιση του HIV. Τα αρχεία που εξέτασε το Reuters δεν αναφέρουν λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα της αμερικανικής παραγωγής που εξάγεται στην Κίνα.

Ο Έρικ Τζάντρασιτς, επικεφαλής εμπορικών σχέσεων στην ελβετική επιχειρηματική ένωση φαρμάκων και βιοτεχνολογίας Scienceindustries, δηλώνει ότι οι αλλαγές στην παραγωγή φαρμάκων δεν μπορούν να γίνουν άμεσα, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για ασθενείς και καταναλωτές στην Κίνα.

Loading

Play