Η Κομισιόν παρουσίασε την έκθεση στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ

Η Κομισιόν παρουσίασε την έκθεση στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρέλαβε σήμερα την έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ από τον πρόεδρο της αρμόδιας ομάδας, καθηγητή Πέτερ Στροσνάιντερ.

Με τίτλο «Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη», η έκθεση παρέχει μια αξιολόγηση των προκλήσεων και ευκαιριών στον τομέα, περιλαμβάνοντας και προτάσεις. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτές οι προτάσεις θα καθοδηγήσουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαμόρφωση της στρατηγικής της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, η οποία θα υλοποιηθεί κατά τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας της προεδρίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε: «Συγχαίρω θερμά τα μέλη του στρατηγικού διαλόγου για το σημαντικό έργο τους. Το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου αποδεικνύει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από μια πολωμένη συζήτηση και να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ διαφορετικών ενδιαφερομένων. Όλοι επιθυμούμε έναν τομέα τροφίμων και γεωργίας που θα ακμάζει σε όλη την ήπειρό μας, αποφέροντας οφέλη στους αγρότες, τους πολίτες και την πολύτιμη φυσική μας κληρονομιά. Με αυτήν την έκθεση, έχουμε μια πολύ γερή βάση για την ανάπτυξη ενός νέου οράματος για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην Ευρώπη».

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η παραγωγή τροφίμων και γεωργικών προϊόντων αποτελεί ουσιαστικό τμήμα της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ασφάλειας, ενώ η ποικιλία των ευρωπαϊκών τροφίμων και γεωργίας συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα. Υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μελών του στρατηγικού διαλόγου ότι η οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα στον αγροδιατροφικό τομέα μπορεί να ενισχυθεί αμοιβαία, ειδικά όταν υποστηρίζεται από συνεκτικά πολιτικά μέτρα.

Οι συστάσεις της έκθεσης διαρθρώνονται σε πέντε πυλώνες:

– Συνεργασία για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον: Εξετάζεται η ανάγκη προσαρμογής της ΚΑΠ στο πλαίσιο της μετάβασης προς πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα τροφίμων, η ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ο ρόλος του εμπορίου και των διεθνών προτύπων.

– Προώθηση βιώσιμων συστημάτων αγροδιατροφής: Οι προτάσεις επικεντρώνονται στην υποστήριξη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της κτηνοτροφίας, καθώς και στην ευαισθητοποίηση για την καλή διαβίωση των ζώων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών να επιλέγουν βιώσιμες και ισορροπημένες διατροφές.

– Προώθηση μετασχηματιστικής ανθεκτικότητας: Αντιμέτωποι με αυξανόμενους κινδύνους, η έκθεση τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης εργαλείων διαχείρισης κρίσεων και καλύτερης διαχείρισης γεωργικών εκτάσεων, προώθησης ανθεκτικών γεωργικών πρακτικών και ανάπτυξης καινοτόμων προσεγγίσεων.

– Οικοδόμηση ενός ελκυστικού και ποικιλόμορφου τομέα: Αναδεικνύεται η σημασία της ανανέωσης γενεών, της ισότητας των φύλων και της προστασίας των εργαζομένων στις ζωντανές αγροτικές περιοχές.

– Καλύτερη πρόσβαση στη γνώση και καινοτομία: Οι προτάσεις καταλήγουν ότι η πρόσβαση στη γνώση και τις δεξιότητες πρέπει να διευκολυνθεί και ότι η ψηφιοποίηση συνιστά ευκαιρία.

Η Επιτροπή χαιρετίζει το έργο που πραγματοποίησαν τα 29 μέλη του Στρατηγικού Διαλόγου από την έναρξή του τον Ιανουάριο του 2024 και τη δέσμευση που επέδειξαν καθ’ όλη τη διαδικασία για την ολοκλήρωση της έκθεσης.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι το σημερινό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι μπορεί να δημιουργηθεί συναίνεση μεταξύ των βασικών συμφερόντων της αγροδιατροφικής αλυσίδας, ακόμα και σε περιόδους πόλωσης. Η συνέχιση αυτής της προσέγγισης με την ενθάρρυνση του διαλόγου και της εμπιστοσύνης μπορεί να συνεισφέρει σε μόνιμες λύσεις για ανταγωνιστικά, ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις συστάσεις της έκθεσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει ενδιαφερόμενους από τον αγροδιατροφικό τομέα, την κοινωνία και την επιστήμη, προκειμένου να συνεχιστεί η μελέτη στρατηγικών για την αύξηση της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των συστημάτων αγροδιατροφής.

Η έκθεση απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς.

©

Loading

Play