Δεκάδες Σύροι που συνδέονταν με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος, αναφέροντας την έξοδο περίπου τριάντα μεταξύ αυτών μετά τη διαμεσολάβηση αρχηγών των φυλών.
Οι κουρδικές δυνάμεις, που κήρυξαν τον Μάρτιο του 2019 την ήττα του “χαλιφάτου” του ΙΚ, κρατούν χιλιάδες τζιχαντιστές, ανάμεσα στους οποίους και Δυτικοί, που συνελήφθησαν στις μάχες που διεξήγαγαν με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον κατά της ριζοσπαστικής οργάνωσης.
Η απελευθέρωση αυτή γίνεται μετά ένα αίτημα και “εγγυήσεις” που δόθηκαν από Σύρους αρχηγούς φυλών, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των κουρδικών αρχών Καμάλ Ακέφ.
Κατάλογος με τα ονόματα 300 προσώπων παρουσιάστηκε στις κουρδικές αρχές, οι οποίες μελετούν κάθε περίπτωση χωριστά πριν αποφασίσουν οποιαδήποτε απελευθέρωση.
“Περισσότεροι από 30 αφέθηκαν ελεύθεροι στις 5 Ιανουαρίου και τις επόμενες ημέρες θα αφεθούν και άλλοι, δήλωσε ο Ακέφ, διευκρινίζοντας ότι οι κρατούμενοι αυτοί κατάγονται από την ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ ή ακόμη από τη Ράκα της βόρειας Συρίας.
“Δεν δικάστηκαν, όμως αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας” υπογράμμισε ο Ακέφ.
“Αυτοί που αφέθηκαν ελεύθεροι δεν έχουν αίμα στα χέρια και δεν κατηγορούνται για εγκλήματα”, υπογράμμισε λέγοντας ότι ορισμένοι συντάχθηκαν με το ΙΚ γιατί εξαναγκάστηκαν να το κάνουν από τους τζιχαντιστές ή για να εξασφαλίσουν το ψωμί τους.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, Κούρδοι μαχητές και Άραβες υποστηριζόμενοι από την Ουάσινγκτον και έναν διεθνή συνασπισμό, κατέλαβαν τον Μάρτιο του 2019 το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Μπαγούζ στην ανατολική Συρία.
Στις αρχές Μαρτίου 2019, σχεδόν 300 Σύροι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο ΙΚ αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με την ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση. Η απελευθέρωσή τους έγινε έπειτα από αίτημα αρχηγών των φυλών και τοπικών προσωπικοτήτων.
Οι κουρδικές αρχές ξεκίνησαν παρόμοιες πρωτοβουλίες για την έξοδο συριακών οικογενειών από υπερπληθείς καταυλισμούς εκτοπισμένων όπου συσσωρεύονται σε δύσκολες συνθήκες πολίτες που διέφυγαν από τις μάχες ή συγγενείς των τζιχαντιστών.
Η σύγκρουση στη Συρία, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 με την καταστολή από τη Δαμασκό διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, εξελίχθηκε σε έναν περίπλοκο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν τζιχαντιστικές οργανώσεις και ξένες δυνάμεις. Ο πόλεμος μετρά ήδη 380.000 και πλέον νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους και πρόσφυγες.