Η Κύπρος στο επίκεντρο της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δηλώνει η Κάγια Κάλας

Η Κύπρος στο επίκεντρο της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δηλώνει η Κάγια Κάλας

Το ζήτημα της Κύπρου πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο της διαδικασίας για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάγια Κάλας, σε πολυθεματική συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μέρος της οποίας αναδημοσιεύει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Η Κάλας θα επισκεφθεί αύριο την Τουρκία και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Νούμαν Κουρτουλμούς, καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι συναντήσεις της Κάλας με Τούρκους αξιωματούχους θα εστιάσουν στις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας, καθώς και στην κατάσταση στην περιοχή. Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν, η Συρία, το Μεσανατολικό, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Μιλώντας για μια ευρεία γκάμα θεμάτων στη συνέντευξή της στο Anadolu, η ανώτατη Ευρωπαία αξιωματούχος δήλωσε ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφθώ την Τουρκία. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς συζήτηση· η περιφερειακή ασφάλεια, διάφοροι τομείς συνεργασίας, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας.»

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε ότι θεωρεί ότι η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο παράγοντα στρατηγικής σημασίας.

Επεσήμανε πως «και οι δύο πλευρές (Τουρκία και ΕΕ) ενδιαφερόμαστε για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το κοινό μας ενδιαφέρον αναφορικά με τη Συρία.»

Για το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ, η Κάλας σημείωσε ότι «αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε στασιμότητα και υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα, σύμφωνα με τα 27 κράτη-μέλη. Φυσικά, το θέμα της Κύπρου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, είναι θέματα τα οποία χρειάζεται να συζητήσουμε.»

Υπενθυμίζεται ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ έχει παγώσει για χρόνια.

Ερωτηθείσα η Ευρωπαία αξιωματούχος αν θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας ξεχωριστό από αυτό του ΝΑΤΟ, η Κάλας σημείωσε πως «δεν πρέπει να αντιγράψουμε αυτό που κάνει ήδη το ΝΑΤΟ. Έχουμε 27 (εθνικούς) στρατούς στην ΕΕ και πρέπει όλοι να συμβάλουν προκειμένου να έχουμε αυτή τη συλλογική άμυνα.»

Επίσης, ανέφερε ότι 23 από τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, γεγονός που τους καθιστά φυσιολογικούς εταίρους. «Αλλά ασφαλώς, υπάρχουν περισσότεροι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ με τους οποίους χρειάζεται να εργαστούμε, και η Τουρκία είναι ένας από αυτούς», σημείωσε.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι της ΕΕ.

Loading

Play