Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας παραχώρησε στα Ηνωμένα Έθνη «απεριόριστη» ανθρωπιστική πρόσβαση στη βόρεια περιφέρεια Τιγκράι, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες ένοπλων συγκρούσεων και επανειλημμένα αιτήματα προκειμένου να διανείμει εκεί βοήθεια.
Συμφωνία που υπογράφτηκε από τον ΟΗΕ και τον Αιθίοπα υπουργό Ειρήνης προβλέπει «απεριόριστη, συνεχή και ασφαλή πρόσβαση του προσωπικού και των ανθρωπιστικών υπηρεσιών σε ευάλωτους πληθυσμούς στις (υπό κυβερνητική διαχείριση) περιοχές του Τιγκράι και στις συνοριακές ζώνες των γειτονικών περιφερειών Αμχάρα και Αφάρ».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στα Ηνωμένα Έθνη και στους ανθρωπιστικούς εταίρους τους να διανείμουν βοήθεια «παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι που την έχουν ανάγκη».
Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναγκών επί του πεδίου θα αρχίσουν «μόλις οι ομάδες μας για την ασφάλεια μάς δώσουν το πράσινο φως», πρόσθεσε.
Η Τιγκράι στερείται οποιουδήποτε εφοδιασμού από τις 4 Νοεμβρίου όταν ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπίι Άχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό για να επιτεθεί στις δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που διοικούσε την περιοχή αψηφώντας την εξουσία του εδώ και μήνες.
Ο ΟΗΕ προειδοποιούσε εδώ και αρκετές εβδομάδες για τον κίνδυνο καταστροφής στην Τιγκράι, η οποία από τότε ήταν σχεδόν αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της διακοπής των επικοινωνιών και των περιορισμών στην πρόσβαση.
Πριν από τη σύγκρουση, περίπου 600.000 άνθρωποι –εκ των οποίων 96.000 πρόσφυγες από την Ερυθραία σε τέσσερις καταυλισμούς– εξαρτώνταν πλήρως από τη διατροφική βοήθεια στην Τιγκράι, και ένα εκατομμύριο άλλοι επωφελούνταν από ένα διατροφικό «δίχτυ ασφαλείας», σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
Ο ΟΗΕ ζήτησε χθες, Τρίτη, «επείγουσα πρόσβαση» στην Τιγκράι, την περιφέρεια που έχει «απεγνωσμένα ανάγκη» για ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) εξέφρασε την ανησυχία της για τους καταυλισμούς των προσφύγων από την Ερυθραία που έχουν στηθεί στην Τιγκράι και στα οποία πιθανόν τελειώνουν τα τρόφιμα.
Εκτός από περίπου 45.500 ανθρώπους που κατέφυγαν στο γειτονικό Σουδάν, οι τέσσερις εβδομάδες των συγκρούσεων προκάλεσαν τον εκτοπισμό απροσδιόριστου αριθμού ανδρών, γυναικών και παιδιών στο εσωτερικό της χώρας, που «έχουν απεγνωσμένα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια», είχε υπογραμμίσει χθες, Τρίτη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Στο κυριότερο νοσοκομείο της Μεκέλε, που κατακλύστηκε από τη συρροή τραυματιών, τα αποθέματα βασικών φαρμάκων και ιατρικών αναλωσίμων βρίσκονται «σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο» υπογράμμισε επίσης τις προηγούμενες ημέρες η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) χωρίς να διευκρινίζει αν οι τραυματίες είναι άμαχοι ή στρατιώτες.
Κανένας συγκεκριμένος απολογισμός των συγκρούσεων δεν είναι διαθέσιμος, κυρίως των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση –που υποστηρίζει πως ο στρατός κατέλαβε πόλεις χωρίς να προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων– είχε ανακοινώσει στις 26 Νοεμβρίου την πρόθεσή της να «ανταποκριθεί ταχύτατα στις ανάγκες του πληθυσμού της Τιγκράι», αλλά δεν έχει διευκρινίσει μέχρι τώρα τι μέτρα έλαβε.
Ο Άμπιι διεκδίκησε τη νίκη το περασμένο Σάββατο όταν ανακοινώθηκε η κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μεκέλε από τα κυβερνητικά στρατεύματα και υποστηρίζει ότι ελέγχει σχεδόν το σύνολο της Τιγκράι. Όμως ο πρόεδρος της περιφέρειας Ντεμπρέτσιον Γκεμπρεμάικλ υποσχέθηκε να συνεχίσει τη μάχη εναντίον των «εισβολέων».
Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και του ίντερνετ αποκαταστάθηκαν εν μέρει τις προηγούμενες ημέρες σε πολλές κοινότητες της Τιγκράι, όμως η περιφέρεια της μειονότητας των Τιγκρέ (κάτω από το 6% των 110 εκατομμυρίων Αιθιόπων) εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές ελλείψεις.
Σκοπός της στρατιωτικής επιχείρησης στην Τιγκράι είναι η αντικατάσταση των αρχών που προέρχονται από το TPLF από «νόμιμους θεσμούς» και ο Μούλου Νέγκα, ένας πρώην ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, επιφορτίστηκε να προεδρεύσει της μεταβατικής διοίκησης στην περιοχή.
Οι αναλυτές αμφιβάλλουν ωστόσο αν ο πληθυσμός της Τιγκράι θα αποδεχθεί τη νέα διοίκηση που επιβλήθηκε από την Αντίς Αμπέμπα και διερωτώνται για την ικανότητα των πρώην διοικητών της Τιγκράι να οργανώσουν στο εξής μια ένοπλη αντίσταση.
Το TPLF διεξήγαγε επί 15 χρόνια ένοπλο αγώνα αφού ανέτρεψε το στρατιωτικομαρξιστικό καθεστώς. Στη συνέχεια πήρε τον έλεγχο των πυλώνων της εξουσίας και του μηχανισμού ασφαλείας στην Αιθιοπία για σχεδόν 30 χρόνια.
Όταν ανέλαβε πρωθυπουργός το 2018, ο Άμπιι προσπάθησε να θέσει σταδιακά στο περιθώριο των μοχλών της εξουσίας το TPLF.
Οι αυξανόμενες εντάσεις κλιμακώθηκαν με τη διοργάνωση τον Σεπτέμβριο μιας ψηφοφορίας στην Τιγκράι, με το TPLF να αντιτίθεται στην αναβολή των βουλευτικών εκλογών του 2020 που αποφάσισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λόγω της πανδημίας της Covid-19.
Σήμερα ο Άμπιι συζήτησε με τα κόμματα και την κοινωνία των πολιτών τις προετοιμασίες για εθνικές εκλογές που προβλέπονται πλέον για τα μέσα του 2021 και θεωρούνται ως ένα κρίσιμο στάδιο στο πρόγραμμα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε όταν έγινε πρωθυπουργός.