Η προσωρινή κυβέρνηση του Μπανγκλαντές ακύρωσε χθες Πέμπτη το διπλωματικό διαβατήριο της πρώην πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα, η οποία αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξουσία έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις και να καταφύγει στην Ινδία στις αρχές Αυγούστου.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το διαβατήριο της κυρίας Χασίνα, καθώς και αυτά των υπουργών της και των πρώην κοινοβουλευτικών, είναι πλέον «άκυρα». «Η πρώην πρωθυπουργός, οι σύμβουλοί της, τα μέλη της πρώην κυβέρνησης και το σύνολο των μελών του διαλυθέντος κοινοβουλίου δικαιούνταν διπλωματικά διαβατήρια λόγω των αξιωμάτων τους», εξήγησε το υπουργείο. «Εφόσον έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους ή αποσυρθεί από τις θέσεις τους, τα διπλωματικά τους διαβατήρια, όπως και αυτά των συζύγων τους, πρέπει να ακυρωθούν».
Πάνω από 450 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περίπου σαράντα μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που οδήγησαν στην πτώση της κυρίας Χασίνα την 5η Αυγούστου. Η κυβέρνησή της κατηγορήθηκε για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της 15χρονης θητείας της, περιλαμβανομένων μαζικών φυλακίσεων και δολοφονιών πολιτικών αντιπάλων.
Η Σέιχ Χασίνα και οι αξιωματούχοι επί των ημερών τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση για απλά διαβατήρια, η έκδοση των οποίων υπόκειται στην έγκριση δύο υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρίνισαν οι νέες αρχές στη Ντάκα. Η πρώην πρωθυπουργός θεωρείται σύμμαχος του πρωθυπουργού της Ινδίας, του ινδουιστή εθνικιστή Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος, ωστόσο, προσέφερε την υποστήριξή του στον επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Μπανγκλαντές, τον οικονομολόγο και νομπελίστα ειρήνης Μουχάμαντ Γιούνους.
Επιπλέον, αντιπροσωπεία του ΟΗΕ έφθασε χθες στο Μπανγκλαντές για να αξιολογήσει αν θα πρέπει να διενεργηθεί διεθνής έρευνα σχετικά με τις φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τις πρόσφατες ταραχές.