Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρότρυνε χθες τις ΗΠΑ να μην ξεπεράσουν την «κόκκινη γραμμή» υποστηρίζοντας την Ταϊβάν, δυο μήνες προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο κ. Σι διατύπωσε την προειδοποίηση κατά τη διάρκεια πιθανόν της τελευταίας συνάντησής του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Λίμα, στο περιθώριο της συνόδου του φόρουμ Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Επέμεινε ότι η υπόθεση της Ταϊβάν, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «κόκκινες γραμμές της Κίνας», σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Ο κ. Σι κατήγγειλε τις «αυτονομιστικές ενέργειες» ηγετών της Ταϊβάν, τις οποίες θεώρησε «ασύμβατες με την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρήσης βίας για να επανενωθεί η νήσος με την ηπειρωτική χώρα, ενισχύοντας τις στρατιωτικές πιέσεις γύρω από το νησί με σχεδόν καθημερινές αποστολές πολεμικών αεροσκαφών.
Παρόλο που η Ουάσιγκτον δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι, οι ΗΠΑ παραμένουν η σημαντικότερη προστάτιδα δύναμη και ο βασικός προμηθευτής του στρατού της Ταϊβάν. Στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «δεν πρέπει να επεμβαίνει σε διμερείς διαφορές» και να μην υποθάλπει ούτε να υποστηρίζει προκλητικές ενέργειες στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, βρίσκοντας τον εαυτό της σε διενέξεις με χώρες της περιοχής, όπως οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, αψηφώντας απόφαση διεθνούς δικαστηρίου που απεφάνθη ότι δεν έχει νομική βάση για τις διεκδικήσεις της. Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, με σειρά επεισοδίων που εμπλέκουν πλοία της Κίνας και των Φιλιππίνων.