Η πρωθυπουργός της Εσθονίας καλεί την Ευρώπη να βοηθήσει την Ουκρανία

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας καλεί την Ευρώπη να βοηθήσει την Ουκρανία

Τους Ευρωπαίους καλεί η πρωθυπουργός της Εσθονίας Καγιά Κάλας να δείξουν ενότητα και να σταθούν δίπλα στην Ουκρανία

«Η επίτευξη της ειρήνης ανεξαρτήτως κόστους δεν είναι λύση», αναφέρει η πρωθυπουργός Καγιά Κάλας σε αποκλειστική συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Libération.

Αναφορικά με τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία, ιδίως μετά την σφαγή αμάχων στην Μπούχα, η Κάλας υπογραμμίζει ότι πρέπει να σκληρύνει τις κυρώσεις, ενώ για το ενδεχόμενο πλήρους εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «όταν μιλάμε για ενέργεια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αξίες μας. Η βενζίνη μπορεί να είναι ακριβή, αλλά η ελευθερία δεν έχει τιμή».

«Εάν ο Πούτιν κερδίσει ή νομίζει ότι έχει κερδίσει, θα έχει περισσότερη όρεξη και θα επιτεθεί σε άλλες περιοχές», αναφέρει επίσης η Εσθονή πρωθυπουργός, ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις κατά του Μακρόν για τις συνεχείς διαβουλεύσεις του με τον Πούτιν σημειώνει ότι «όλες οι προσπάθειες για να σταματήσουν οι φρικαλεότητες είναι καλές. Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία δεν θα πιεστεί να υπογράψει μια συμφωνία».

Περιγράφοντας εξάλλου τη στάση του Πούτιν απέναντι στη Δύση αναφέρει πως αποφάσισε ότι η Δύση θα γίνει Ρωσία, όταν συνειδητοποίησε ότι η Ρωσία δεν θα γίνει ποτέ Ευρώπη ή Δύση. 

«Ο Πούτιν είναι το πρόβλημα. Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στον “κλασικό” πόλεμο στην Ουκρανία. Υπάρχει όμως και ένας υβριδικός πόλεμος, στο εσωτερικό των χωρών μας, ο οποίος επιδιώκει την αποσταθεροποίησή τους, δημιουργώντας ή εκμεταλλευόμενος εντάσεις» αναφέρει επίσης η Κάλας.

Τέλος, στην ερώτηση πώς βλέπει να τελειώνει η σύγκρουση στην Ουκρανία εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία και πρόσθεσε: «Πρέπει όμως να έχουμε κατά νου ότι δεν πρόκειται για μια εθελοντική συμφωνία. Η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει οικειοθελώς κανένα από τα εδάφη της. Αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι επειδή όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Αλλά είναι σημαντικό να μην φύγει ο Πούτιν σαν να μην συνέβη τίποτα. Έχουμε κάνει αυτό το λάθος ήδη δύο φορές. Μετά την Κριμαία, μετά το Ντονμπάς, το αποδεχτήκαμε, το αφήσαμε να περάσει και είπαμε ας τραβήξουμε μια γραμμή εκεί και ας συνεχίσουμε. Αλλά στην πραγματικότητα ήταν απλώς μια παύση και όλα άρχισαν ξανά. Και θα ξαναρχίσει αν δεν σταματήσουμε αυτή την παρέκκλιση».

Δείτε επίσης: Τρίτη νάρκη εξουδετέρωσε η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα

Loading