Η Ρωσία αφήνει την Ουκρανία χωρίς θέρμανση, ξεμένει από σιτηρά ο πλανήτης

Η Ρωσία αφήνει την Ουκρανία χωρίς θέρμανση, ξεμένει από σιτηρά ο πλανήτης

«Η Ουκρανία πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει απειλή για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Να «ελέγξει» τις απώλειες στο πεδίο της μάχης προσπαθεί η Ρωσία και γι’ αυτόν τον λόγο επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, μετά την αποτυχία της επιστράτευσης και τη συνεχή αύξηση των θυμάτων του ρωσικού στρατού.

Αγνοώντας τις δραματικές επιπτώσεις από τον ναυτικό «αποκλεισμό» της Ουκρανίας σε επίπεδο παγκόσμιας τροφοδοσίας με σιτηρά, η Ρωσία φαίνεται μάλλον απεγνωσμένη, γνωρίζοντας την οργή σειράς κορυφαίων ηγετών και των ευρωπαϊκών κοινωνιών, που αναζητούν τώρα εναλλακτικές διαδρομές, προκειμένου να προμηθευτούν τα ουκρανικά σιτηρά.

Η Ρωσία επί της ουσίας, κατέστρεψε τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για τη διακίνησή τους, ενώ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και συζήτησαν για τη μη συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από την Ουκρανία να διασφαλίσει την ομαλή μεταφορά από τον «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας κάτι το οποίο καθορίζεται από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη «απειλής» μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

«Η Ουκρανία πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει απειλή για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε τον καθορισμένο διάδρομο για την επίθεση. Και πρόσθεσε: «Αυτή η επίθεση εξαπολύθηκε από την Ουκρανία κατά των πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας (…) Έθεσαν σε κίνδυνο τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία μας», σε μια προσπάθεια κατασκευής πειστικού άλλοθι για την επ’ αόριστον αποχώρηση από τη συμφωνία.

Για τη Μόσχα η αιτία είναι το ότι το Κίεβο επιτέθηκε τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα με drones κατά του ρωσικού στόλου στον κόλπο της Σεβαστούπολης στην προσαρτημένη Κριμαία, ενώ πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών και στη Μεγάλη Βρετανία για το πώς σχεδιάστηκε η επιχείρηση.

Οι απώλειες του ρωσικού στρατού μέσα σε μια μέρα έφτασαν τις 1.000 ενώ από την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος, περισσότεροι από 71.200 στρατιώτες της Ρωσίας έχασαν τη ζωή τους. Δεν υπάρχει βασική υποδομή, αλλά ούτε και κατάλληλη εκπαίδευση για τους Ρώσους οι οποίοι έχουν και χαμηλό ηθικό.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει συντονισμός και προετοιμασία από τους Ρώσους, έδωσε την ευκαιρία στις ουκρανικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν κάποιες περιοχές. Το Κρεμλίνο προσπάθησε να «απαντήσει» με βομβαρδισμούς σε στρατηγικές υποδομές στο Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Τον ερχόμενο χειμώνα, πολλές μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση λόγω διακοπών ρεύματος ενώ χθες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας τα τελευταία δώδεκα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά προς τις παγκόσμιες αγορές, με στόχο τον περιορισμό της παγκόσμιας πείνας.

Η Ρωσία λοιπόν μαζί με τα σιτηρά, στερεί από την Ουκρανία και το ηλεκτρικό ρεύμα, με το Κίεβο να βυθίζεται στο σκοτάδι, αφού το 80% των καταναλωτών της πόλης δεν έχει νερό και 350.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Η Λιζ Τρας φέρεται να έπεσε θύμα κατασκοπείας από τον Πούτιν

Loading