Η κυβέρνηση του Σουδάν, που έχει διοριστεί από το στρατιωτικό καθεστώς, απέρριψε χθες με έντονο τρόπο έκθεση που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία αναφέρει ότι ο λιμός εξαπλώνεται σε πέντε περιοχές της χώρας, όπου μαίνεται πόλεμος.
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα την 24η Δεκεμβρίου, το ολοκληρωμένο πλαίσιο κατάταξης για τη διατροφική ασφάλεια (IPC) σημείωσε πως 638.000 άνθρωποι είναι πλέον αντιμέτωποι με καταστροφικά επίπεδα πείνας και άλλοι 8,1 εκατ. Σουδανοί βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πορτ Σουδάν, η κυβερνητική επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Σάλουα Άνταμ Μπένγια, χαρακτήρισε «καθαρά εφευρήματα τις φήμες περί λιμού στο Σουδάν» σύμφωνα με το σουδανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων. Υποστήριξε, επίσης, πως κάποιες υπηρεσίες αρωγής χρησιμοποιούν την τροφή ως πρόσχημα για να προωθήσουν δικούς τους σκοπούς.
Στο Σουδάν έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους είκοσι μήνες πόλεμος ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τον όρο «λιμός», υποστηρίζοντας ότι η έκθεση του IPC βασίζεται σε υποθέσεις και δεν είχε πρόσβαση στα πιο πρόσφατα δεδομένα για την κατάσταση επί του πεδίου.
Η σουδανική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι παρεμποδίζει τις διεθνείς προσπάθειες να αποτιμηθεί η κατάσταση στη χώρα ως προς τη διατροφική ασφάλεια, δημιουργώντας γραφειοκρατικά εμπόδια και μη εκδίδοντας βίζες σε ξένες ομάδες.
Ο πόλεμος που ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2023 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους και έχει μετατρέψει πάνω από 12 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες. Σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν ο μισός πληθυσμός, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με υψηλά επίπεδα οξείας διατροφικής ανασφάλειας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ